Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Україна – держава однієї ночі, – Микола Томенко

25 лютого народний депутат України Микола Томенко зустрівся зі студентами Львівського національного університету та розповів їм про історію конституційного процесу в Україні.

Воднораз він висловив ряд побіжних зауважень щодо поточної політичної ситуації в Україні.

Із його точки зору, внесення змін до чинної Конституції України не є конечним у умовах, що склалися.

«Я не бачу зараз великої необхідності змінювати Конституцію. Якщо хочемо провести децентралізацію, то це можна зробити й шляхом внесення змін до законів. Конституція не забороняє об’єднувати райони. Її змінювати треба тільки, якщо захочемо докорінним чином змінити адміністративний устрій. Й устрій змінювати потрібно, але в дальшій перспективі», – сказав депутат.

Крім того, він негативно висловився щодо ідеї включити у прикінцеві положення згадку про особливості місцевого самоврядування в ОРДО та ОРЛО.

«Навіщо надавати закону, на який посилається пункт 18, конституційної ваги? Так, це закон, але щоб скасувати його дію, все одно потрібно буде мати 300 голосів для зміни Конституції», – нагадав Микола Томенко.

Посилаючись на історію, він показав, що в історії української суспільної думки були мислителі, які висували ідею федерального устрою, проте вони були в меншості. Домінувала завжди ідея про унітарний устрій.

Микола Томенко висловив негативне судження і про уряд України, за якого, з точки зору народного депутата, немає шансів провести реформи. До слова, критики зазнали й ті міністри, яких суспільна думка схильна відносити до найбільш прогресивних і сильних у Кабінеті міністрів, – міністр економіки Айварас Абромавічус та міністр АПК Олексій Павленко.

«Зі мною не погодяться соціальні мережі, які в захваті від цих посадових осіб, але я вважаю їхню діяльність такою, що не приносить користі України. Міністр економіки вбиває український бізнес. Міністр АПК працює в інтересах великих агрохолдингів, тим часом мале фермерство гине», – сказав Микола Томенко.

Відповідаючи на запитання студента-політолога, чому держава не передбачила окупації Криму й Донбасу і вчасно не вжила заходів задля посилення армії, народний депутат скрушно визнав, що за 20 років незалежності політики припустилися багатьох доленосних помилок, бо завжди жили одним днем і приймали рішення, прораховуючи на один день вперед.

«Тому я можу сказати, що в нас держава одного дня. А сьогодні, враховуючи звичку нашого президента приймати важливі рішення вночі, я би навіть сказав, що держава однієї ночі», – метафорично резюмував політик.

Нагадаємо, що Микола Томенко є відомим українським істориком, народним депутатом кількох скликань. До недавнього часу він входив до фракції Блоку Петра Порошенка, з якої вийшов 2 лютого.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ