Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Україна буде переходити на перепис на реєстрах, але потрібна дорожня карта

Минулого року в Україні вперше прозвучала ідея провести перепис на реєстрах. На початку 2020 року уряд навіть оголосив результати «оцінки чисельності наявного населення», яку охрестили «електронним переписом», але насправді то був не він.

4 жовтня Державна служба статистики України разом з Фондом ООН у галузі народонаселення провели вебінар, присвячений методологічним засадам переходу з традиційного перепису (з обходом по домівкам) на перепис на основі електронних реєстрів.

Подію відкрив Голова Держстату Ігор Вернер: “Ми зібралися не для того, щоб розглянути переваги переписів на основі реєстрів - вони для всіх очевидні. Мета - зрозуміти, якою має бути дорожня карта для України. Як нам рухатися від традиційного перепису до перепису на реєстрах”.

Перепис - це на самоціль, а лише інструмент отримання якісних даних, які потрібні для розробки ефективних політик, забезпечення інклюзії та соціального захисту, роботи бізнесу, який має розуміти віковий, демографічний та культурний склад населення. Це зазначив під час свого виступу представник Фонду ООН у галузі народонаселення Хайме Надаль.

Нідерланди були однією з перших країн світу, яка відмовилася від традиційного перепису. Йеннес де Мол, Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Нідерландів в Україні, підкреслив, що переписи населення це потужний і незамінний засіб для отримання соціальної статистики та демографічних даних, бо дає дуже детальну характеристику населення країни. Маючи ці дані можна робити прогнози з соціально-економічного розвитку країни, зокрема планувати бюджет, розуміючи кількість населення, що знаходиться у пенсійному віці та кількість молоді.

Чому країни переходять від традиційного перепису до перепису на реєстрах? Бо це дешевше, швидше та зручніше.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ