Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Україна і Чехія розробляють нові формати поглиблення співробітництва

Україна і Чехія розробляють нові формати поглиблення співробітництва, - Прес-служба МЗС України.

28 січня 2019 року відбулася зустріч Міністра закордонних справ України Павла Клімкіна з Міністром закордонних справ Чеської Республіки Томашем Петршічеком, у рамках його дводенного робочого візиту в Україну.

Важливу увагу під час переговорів було приділено шляхам консолідації зусиль заради зміцнення миру, проблематиці енергетичної безпеки в Європі, обговоренню порядку денного українсько-чеського співробітництва.

Міністр закордонних справ України висловив вдячність чеській стороні за послідовну підтримку територіальної цілісності та суверенітету України, за постійну увагу до проблем на Донбасі та гуманітарну допомогу, яку Чехія надає мешканцям регіону.

Міністр закордонних справ Чеської Республіки підтвердив пріоритетність для Чеської Республіки розвитку українсько-чеського співробітництва.

«Україна входить у двадцятку найбільших торговельних партнерів Чехії», -зазначив Томаш Петршічек.

Сторони домовились активізувати двостороннє співробітництво, посилити взаємодію дипломатичних відомств обох країн.

Було домовлено про започаткування роботи українсько-чеського форуму представників неурядових організацій для обговорення на експертному рівні актуальних для наших народів питань.

Очільник українського Міністерства закордонних справ привернув увагу до необхідності обговорення історичної тематики, з огляду на наявні в чеському суспільстві тенденції гостро сприймати тему визвольної війни в Україні в минулому столітті. Щоб уникнути непорозумінь, в підбурюванні яких зацікавлена Росія, сторони домовились започаткувати діяльність двостороннього форуму істориків та співпрацю між архівними службами.

У якості початку такого співробітництва Міністру закордонних справ Чехії було вручено диск з архівними матеріалами стосовно громадян колишньої Чехословаччини українського походження, яких було вивезено і репресовано радянським тоталітарним режимом.

В рамках візиту, 29 січня 2019 року відбудеться поїздка чеської делегації, спільно з Міністрами закордонних справ України та Данії, до м. Маріуполь, де заплановані відвідання КПВВ «Гнутове» та огляд акваторії Маріупольського морського порту з метою ознайомлення із безпековою ситуацією в регіоні.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ