Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Україна і Молдова планують надалі співпрацювати у сфері освіти

1/2
Створення спільних комісій для роботи над шкільними підручниками для національних меншин в Україні та Молдові, продовження конкурсу спільних науково-дослідних проектів на 2019 рік, обмін вчителями та досвідом проведення реформ. Про це говорили на двосторонній зустрічі Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич та Міністр просвіти, культури та досліджень Молдови Моніка Бабук на STS Forum в м. Кіото, Японія.

«Я б хотіла поінформувати вас, що наша спільна комісія, яка займається питанням шкіл молдовської національної меншини в Україні та української меншини в Молдові, дуже успішно та продуктивно працює. Нещодавно ваш заступник  Павло Хобзей був у Молдові, з ним ми говорили про якість підручників для шкіл меншин та підвищення кваліфікації вчителів цих шкіл в Україні та Молдові», — розповіла Монік Бабук.

Вона також зауважила, що для належної підготовки шкіл національних меншин для збільшення частки вивчення української мови не вистачає часу, тому важливо, щоб відбулося продовження перехідного періоду для трансформації таких шкіл до 2020 року.

«Уряд України вже подав цей закон до парламенту. Це для нас потрібно, адже перелік робіт, які потрібно зробити, є дуже широким. Підготовка підручників, вчителів, бази - усе це не менш як 5 років. Але як ви розумієте, прийняття безпосередньо залежить від парламенту. Я також хотіла б подякувати за вашу відкритість до спільного створення підручників — так ми зможемо залучити кращих спеціалістів і з українського, і з молдовського боку»,- зазначила Лілія Гриневич.

Міністр освіти і науки України додала, що наразі уся система підготовки, закупівлі та друку підручників в Україні потребує кардинальної трансформації, адже ні якість книг, ні терміни, у які вони виробляються, є неприйнятними.

«У нас також є така проблема і ми теж думаємо, як змінити теперішній механізм виробництва підручників. Думаю, що нам варто обмінятися досвідом,  можливо, ми зможемо допомогти одне одному, розповівши про гірші та кращі практики», — відповіла Монік Бабук.

Лілія Гриневич також порушила питання продовження конкурсу спільних науково-дослідних проектів.

«Співпраця між нашими країнами вже дала можливість реалізувати 50 українсько-молдовських науково-дослідних проектів, до яких було залучено наукові установи та вищі навчальні заклади обох країн. На 2017-2018 роки у нас є список визначених тематик для конкурсу, однак, для його продовження нам вже зараз потрібно подумати про визначення нових тематик на 2019 рік»,- повідомила Лілія Гриневич.

Міністр просвіти, культури та досліджень Молдови підтвердила, що продовження цього конкурсу важливе для обох країн.

Монік Бабук також поділилася досвідом проведення реформ у Молдові. Вона зазначила, що вони працюють над трансформацією Національної академії наук, яка з часом має перейти на конкурсне фінансування, а окрім цього, пишуть і нові стандарти для школи.

«Проблеми, які є в наших країнах, дуже подібні. Хоч і навряд усі рішення будуть однаково хорошими для кожної з них, але переконана, що в нас буде чому повчитись одне в одного»,- підсумувала Лілія Гриневич.

У відповідь Монік Бабук запросила Міністра відвідати Молдову до кінці 2018 року.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ