Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Політика

Україна і Норвегія посилюватимуть взаємодію в економіці та протидії зовнішнім загрозам

Україна та Норвегія готові посилити економічний діалог, передусім в сегменті енергетики, і приділяють окрему увагу питанням реакції та протидії зовнішнім загрозам. Про це йшлося під час зустрічі прем’єр-міністрів України та Норвегії Володимира Гройсмана та Ерни Солбер

Зустріч відбулася в рамках офіційного візиту Глави Уряду України до Норвегії.

"Ми високо цінуємо тверду та послідовну позицію Норвегії на підтримку суверенітету та територіальної цілісності України. І відзначаємо, що наміри Кремля вплинути на президентські та парламентські вибори в Україні та Європейському Союзі вимагають мобілізації зусиль усіх членів євроатлантичної спільноти", – сказав Володимир Гройсман.

Він наголосив, що сьогодні не тільки український Донбас, а й Азовське море стали фронтом російської агресії проти України. «Питання повернення захоплених 24 українських моряків, повернення наших суден, питання економічних втрат України через дії Росії в регіоні заслуговують на прискіпливу увагу всіх міжнародних партнерів, – сказав Володимир Гройсман. – Не варто виключати, що Москва у майбутньому захоче використати аналогічне прикриття необхідності !забезпечення належної безпеки об’єктів критичної інфраструктури" для виправдання своїх агресивних дій в інших регіонах. Наприклад, у Балтійському морі – регіоні будівництва вельми небезпечного з політичної точки зору газопроводу "Північний потік-2".

Доказом цьому, впевнений Володимир Гройсман, служить активна мілітаризація окупованого Криму, де лише присутність військовослужбовців зросла більше ніж удвічі. І вже зараз це підриває весь силовий баланс у регіоні та створює пряму військову загрозу Південному фланзі НАТО. І це не кажучи вже про систематичні порушення прав людини, беззаконня та безправ’я для всіх тих, хто відмовляється співпрацювати з Росією.

"Саме тому ми закликаємо наших партнерів продовжувати політико-дипломатичний та санкційний тиск на РФ до повного відновлення територіальної цілісності України", – сказав Володимир Гройсман.

Зі свого боку Ерна Солберг запевнила, що Уряд Норвегії був і залишається твердим у питанні захисту суверенітету України і підтримці українських реформ. Діалог наших країн, відзначила Прем’єр-міністр, дозволив напрацювати і започаткувати кілька взаємовигідних проектів. Серед них – наміри норвезьких компаній Scatec Solar та NBT взяти участь у розбудові сектору відновлювальної енергетики України. Наразі обсяг норвезьких інвестицій в економіку України вельми невеликий – близько 8 млн доларів. А виконання спільних енергетичних планів збільшить цей показник у десятки разів.

У цьому контексті Володимир Гройсман і запросив норвезьких інвесторів взяти участь в аукціоні з продажу спецдозволів на користування нафтогазоносними надрами. Перші торги відбудуться орієнтовно у березні поточного року.

Сферами взаємного інтересу, як зазначили співрозмовники, також є програмне забезпечення та IT, захист довкілля, агровиробництво, кораблебудування, освіта.

"Уряд України зосередився на подальших реформах для забезпечення економічного зростання. Пріоритетними напрямками для нас є: продовження росту економіки, початок великої приватизації, децентралізація, боротьба з корупцією, покращення інвестиційного клімату, продовження реформ у сфері енергетики, охорони здоров’я, освіти та пенсійного забезпечення", – додав Володимир Гройсман.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ