Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Україна консультуватиметься з громадою Закарпаття щодо закону про освіту

Українська влада обіцяє провести консультації з угорською громадою Закарпаття щодо імплементації мовних норм закону "Про освіту". За основу консультацій візьмуть рекомендації Венеціанської комісії, - DW.

Українські чиновники проведуть консультації з представниками угорської громади Закарпаття. Відповідну обіцянку зробило в вівторок, 6 лютого, керівництво Закарпатської обласної державної адміністрації. Запевнення пролунало під час зустрічі керівників області із заступником міністра закордонних справ України Василем Боднаром і верховним комісаром Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) з питань національних меншин Ламберто Заньєром.

У повідомленні прес-служби облдержадміністрації наголошується, що предметом запланованих на 14 лютого консультацій стануть мовні норми "Закону про освіту". До проведення цих консультацій залучать також і представників міністерства освіти України. За основу консультацій візьмуть рекомендації Венеціанської комісії щодо закону, йдеться в повідомленні.

Водночас заступник глави МЗС України Боднар, запевнив, що міністерство освіти готове до співпраці з ОБСЄ та спілкування з угорською громадою, а сама міністерка освіти Лілія Гриневич готова очолити групу для обговорення з Будапештом суперечливих питань.

Тим часом Ламберто Заньєр наголосив, що новий закон "Про освіту" вимагає належного роз'яснення, щоб уникнути політизації всіх суперечок щодо нього. На його думку, закон має бути "збалансованим" і гарантувати право на навчання рідною мовою представників національних меншин та водночас забезпечувати вивчення державної мови на належному рівні. "Важливо донести це до громадян, щоб запобігти спробам політизувати ці питання і створити нові проблеми", - цитує Заньєра прес-служба облдержадміністрації.

Нагадаємо, Угорщина вимагає від України юридичних гарантійтого, що імплементація закону "Про освіту" розпочнеться після досягнення домовленостей з угорськими національними меншинами. Раніше Польща, Угорщина, Румунія та Молдова висловили стурбованість, що мовні норми нової редакції закону "Про освіту" порушують права національних меншин в Україні.

Угорщина оголосила також намір блокувати будь-які євроінтеграційні ініціативи України через мовні норми нової редакції закону про освіту. Тим часом Венеціанська комісія рекомендувала Україні збільшити перехідний період під час імплементації мовних норм цього закону.

DW

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ