Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Україна котиться до дефолту? – The Wall Street Journal

Україна котиться до дефолту. Логічно, якщо Україні допоможе Росія, але Київ розплатиться за це частиною своєї незалежності, пише видання The Wall Street Journal.


Сувора економія – єдиний спосіб зберегти інвалютні резерви України і запобігти новому падінню гривні в умовах, коли борг держави і приватних компаній перевищує 100% ВВП, говориться в статті. Новому президенту доведеться сильно урізати витрати держбюджету і перекласти на внутрішніх споживачів зростання цін на енергоносії. Це складне завдання навіть для політика з опорою на єдність нації, але Україна розколота на прозахідний та просхідний табору.

Справі шкодить і розділення повноважень виконавчої влади між президентом і парламентом. На думку автора, єдиний вихід – радикальна реформа конституції, яка закріпить вищу владу за парламентом, але це можливо лише за умови схвалення фракцій Тимошенко і Януковича, політиків-ворогів, які напевно перенесуть своє протистояння в парламент. "Це, м'яко кажучи, не ідеальна обстановка для поновлення програми МВФ і запобігання фінансовій колапсу", - вважає автор. У будь-якому випадку кон'юнктура світових цін на сировину та енергоносії несприятлива для України.

У 2010 році Україна повинна погасити зовнішній борг у розмірі 37 мільярдів доларів. Мабуть, їй потрібно десь залучити понад 10 мільярдів, а в 2012-2013 роках, коли доведеться повертати кредит МВФ - 15-24 мільярдів доларів. Єдиний реальний спосіб заткнути дірку - допомога Росії. Українська еліта звернеться до Москви лише в крайньому випадку, але розсудить, що для незалежності дефолт ще небезпечніше, ніж російської допомоги, вважає автор. Росія, зі свого боку, зацікавлена в геополітичних придбаннях і нових активах, а також усвідомлює, що фінансово-економічний крах України підриває стабільність усього регіону.

 

Подробиці



 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ