Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Україна має створити регіональний оборонний союз на кшталт NORDEFKO, – експерт

"У взаємодії з країнами Балто-Чорноморської дуги – передусім Польщею та Румунією – має насамперед йтися про безпековий союз. Існуючі системи безпеки, в тому числі НАТО, нині не повною мірою відповідають сподіванням, які на них покладалися. Ми це бачили торік, коли НАТО дуже повільно ухвалювало певні рішення, і це викликало побоювання в країнах Центральної Європи, Польщі, Румунії", – зазначив у коментарі «Гал-інфо» керівник Центру дослідження проблем регіонального і міжнародного співробітництва Володимир Гулима.

За його словами, позаблоковий статус, проголошений в Україні за Януковича, виявився згубним для суверенітету та територіальної цілісності України. З іншого боку, й стати повноправним членом НАТО в найближчій перспективі вона не зможе – сьогодні це ніхто не приховує. Зважаючи на це, на часі – пошук нових без пекових форматів. За його словами, зразком може стати створений 2009 року оборонний союз північних європейських держав – NORDEFKO, до якого увійшли Швеція, Норвегія, Данія, Фінляндія та Ісландія.

«Ми вже маємо подібний приклад – Союз країн північної Європи, який називається NORDEFKO. Він об’єднує як країни НАТО, так і країни, що не входять до альянсу. Вони проводять спільні навчання, відпрацьовують взаємодію, налагоджують взаємосумісність між собою. Саме в таких субрегіональних об’єднаннях ми можемо створювати сучасну систему безпеки, відповідну стандартам НАТО», – висловив переконання експерт.

На його думку, як США, так і провідні країни Європи прихильно поставляться до такої ініціативи.

«NORDEFKO свого часу був прихильно сприйнятий членами НАТО. Зважаючи на політику США, які домагаються від європейських країн збільшення витрат на безпеку та здійснення конкретних дій, регіональне об’єднання в Балто-Чорноморському регіоні вкладатиметься в цей контекст. Й Німеччина та Франція теж будуть скоріш позитивно ставитися до цього, ніж негативно», – резюмував Володимир Гулима.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ