Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Україна на шляху інтеграції в ЄС

Копенгаген надасть Києву €65 млн для реформ. Брюссель затвердив європейський «Міні-план Маршалла» для України. США озброять Україну не тільки «Джавелінами». Київ повинен навчитись в Астани вирішення мовного питання.

Данія підтримує Україну

Президент Петро Порошенко і Андерс Самуельсен, міністр закордонних справ Данії, під час зустрічі в Києві обговорили ситуацію на Донбасі, імплементацію Мінських домовленостей, а також проблематику звільнення з московської неволі українських заручників і політичних в’язнів. Сторони відзначили важливість розгортання миротворчої місії ООН на окупованій території Донбасу, включно з неконтрольованою ділянкою українсько-руского державного кордону, і скоординували цей план у рамках міжнародних зусиль.

Президент України подякував Данії за послідовну підтримку суверенітету і територіальної цілісності України, за непохитну позицію у питанні збереження санкційного режиму проти Кремля аж до цілковитого відновлення суверенітету й територіальної цілісності України. Петро Порошенко привітав ініціативу Данії стосовно проведення в Копенгагені у червні 2018 року Другої міжнародної конференції з питань реформ в Україні, а також всебічну підтримку Києва стосовно процесу реформ.

А під час прес-конференції з Павлом Клімкіним,  міністром закордонних справ України, Андерс Самуельсен повідомив, що Данія надасть Україні €65 млн у рамках програми з підтримки прав людини, демократії та сталого економічного зростання. Павло Клімкін зазначив, що багато проектів у сферах боротьби з корупцією, децентралізації та енергоефективності вже були здійснені при підтримці Данії, – інформує «The World News».

ЄС затвердив «План дій Ради Європи для України»

Комітет міністрів Ради Європи ухвалив рішення про затвердження «Плану дій РЄ для України на 2018-2021 рр.», що сприятиме виконанню «Угоди про асоціацію України з ЄС». План дій є стратегічним документом співпраці України з Радою Європи на період 4 років. Розрахунковий бюджет плану становить €29,5 млн, у його фінансуванні беруть участь Швейцарія, Норвегія, Данія, Швеція, Нідерланди, Ірландія, Чехія, Литва, Угорщина, Ліхтенштейн та Європейський Союз, а ключовими партнерами з українського боку є центральні та місцеві органи державної влади і неурядові організації.

Заходи у рамках «Плану дій» спрямовані на підтримку конкретних реформ, що мають адаптувати українське законодавство і державні  інституції у відповідності до європейських стандартів у сфері прав людини, верховенства права і демократії. Із ініціативи України у «Плані дій» вперше чітко зафіксовано, що він має сприяти досягненню мети «Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом». Відповідно до «Плану дій» Рада Європи продовжить надання Україні допомоги у реформуванні системи судоустрою, правоохоронних органів, виконання рішень судів, а також у сфері децентралізації влади та боротьби з корупцією. Окрему увагу буде приділено захисту прав внутрішньо переміщених осіб і питанням безпеки журналістів, – повідомили у Постійному представництві України при Раді Європи.

Американські «Javelin» – це тільки «квіточки»

Курт Волкер, спеціальний представник Державного департаменту США з питань України, повідомив, що ракетні комплекси «Javelin» будуть лише частиною американської допомоги для Києва. Головна мета США – заповнити прогалини в озброєнні української армії та підвищити здатність Збройних сил України захищати свою територію. Отож Київ зможе придбати у США те озброєння, якого українській армії не вистачає, а частина цієї потреби буде безкоштовна.

Волкер зазначив, що США і раніше надавали Україні збройну допомогу, проте за часів адміністрації Обами діяло чітке обмеження на постачання летального озброєння. Тепер же адміністрація Дональда Трампа зняла обмеження Обами, а це розширило можливості США для мілітарної підтримки України. Завдання США полягає не в тому, щоби поглибити конфлікт на Донбасі через надання летальної зброї, а щоби допомогти Україні якнайефективніше захищатися. На Донбасі  триває війна, під час якої українські солдати гинуть щотижня. Україна, як незалежна держава, має право на захист, а США тільки підтримають природне прагнення Києва  оборонятись проти зовнішньої агресії, – повідомив ресурс «UAWire».

Назарбаєв наполегливий у латинізації Казахстану

Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв підписав другий указ про перехід на новий алфавіт на основі латинської графіки.  Перша спроба перейти з кирилиці на латиницю викликала численні глузування, особливо на території «за поребриком». Зате нову версію казахи, ймовірно, сприймуть із полегшенням.

У новому алфавіті також 32 літери, але апострофи, над якими сміялися, прибрали, а замість них з'явились діакритичні знаки над деякими буквами. Очевидне покращення полягає у тому, що букви, які передають звуки і властиві тільки казахській мові, тепер можна буде друкувати, натискаючи  одну клавішу клавіатури замість двох.

У вересні 2017 року казахські депутати розглянули пропозицію про перехід на латиницю із 25 букв замість існуючого кириличного алфавіту із 42 літер. Однак у жовтні президент  Назарбаєв підписався під латинським варіантом із 32 букв, якого майже ніхто раніше не бачив, і наказав чиновникам забезпечити перехід на нову писемність до 2025 року.

У січні 2018 року уряд Казахстану заявив про намір провести інформаційну кампанію для популяризації переваг нового алфавіту. На розробку додатків, які конвертують казахські тексти із кирилиці на латиницю заплановано скерувати $165 тисяч, а для роз'яснювальної роботи у соціальних мережах, створення аудіовізуального контенту та проведення лекцій, семінарів і курсів додатково нададуть із бюджету ще $3 мільйони, – повідомили оглядачі сайту «EurasiaNet».

Ярослав Левків

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ