Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Україна не готова до 12-річної школи, - Співаковський

Ні навчально-методична, ні матеріальна база шкіл України поки що не готова до переходу на 12-річний термін навчання. Про це у своєму Facebook написав перший заступник голови парламентського комітету з питань науки і освіти Олександр Співаковський, за підсумками засідання експертної групи фракції БПП, під час якого було розглянуто законопроект "Про освіту".

За його словами, в ході засідання навколо проекту закону "Про освіту" розгорнулась конструктивна дискусія.

"Під час свого виступу я наголосив, що цей проект Закону закріплює соціальні гарантії в освіті, демократичні правила управління і громадського контролю у сфері освіти, і в цілому відповідає проєвропейському курсу нашої держави. Він враховує інтереси основних стейкхолдерів освіти, закладає можливості для кращого зв'язку освіти з ринком праці, а також формує нові цінності і орієнтири освітньої політики", - зазначив Співаковський.

Він повідомив, що Комітетом з питань науки і освіти були отримані в цілому позитивні висновки на проект закону "Про освіту" від НАН України, Інституту законодавства Верховної Ради України, Міністерства соціальної політики.

"У підготовці цього законопроекту взяло участь багато практиків освіти (керівники навчальних закладів, експерти, громадськість), які виражають суспільний запит на нове унормування відносин в цій сфері", - написав перший заступник голови парламентського комітету з питань науки і освіти», - написав депутат.

Разом з тим він висловив думку, що у законопроекті відсутній механізм фінансового забезпечення реформ, передбачених в цьому проекті.

Він повідомив, що згідно експертного висновку МОН на реалізацію законопроекту необхідно передбачити додаткове фінансування у розмірі 36 млрд грн у 2017 році та 66 млрд грн у 2018 році. За розрахунками Міністерства фінансів, для імплементації законопроекту потрібно 44,1 млрд.грн та 55,3 млрд.грн у 2017 та 2018 роках відповідно.

Співаковський також висловив переконання, що норми проекту закону щодо збільшення терміну навчання у школі на один рік не є виваженими.

"Концепція 12-річної освіти та терміни для її впровадження, не є достатніми. На сьогодні випускники наших шкіл отримують достатньо знань для того, щоб вступати до вищих навчальних закладів не лише України, але й європейських країн, зокрема Польщі. Як приклад, проводиться масова агітаційна кампанія польських вишів не тільки серед студентів, але й вже серед школярів України. Для профілізації старшої школи цілком достатньо двох років з подальшим продовженням навчання у середніх спеціальних або вищих навчальних закладів. Ні навчально-методична, ні матеріальна база шкіл України поки що не готова до переходу на 12-річний термін навчання. Тому збільшення терміну навчання на один рік поки що не виглядає виваженим", - наголошує перший заступник голови парламентського комітету з питань науки і освіти Олександр Співаковський.

Він повідомив, що за результатами обговорення експертна група фракції БПП дійшла висновку щодо підтримання проекту закону "Про освіту" у першому читанні та його суттєвого доопрацювання під час підготовки до другого читання.

Як відомо, у четвер депутати планують розглянути блок законопроектів, що стосуються освіти і науки, зокрема, законопроект "Про освіту". 

http://osvita.ua/

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ