Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Україна не готова до аварії на АЕС - ліквідатор

Україна абсолютно не готова до ліквідації нового Чорнобиля, якщо раптом він станеться. Той рівень ліквідації, який був при Радянському Союзі, залишився. Про це сьогодні, 22 вересня, під час прес-конференції на тему: «Презентація книги спогадів ліквідаторів аварії на ЧАЕС з Львівщини «Чорнобиль. Пам’ять» (з нагоди 30-річчя аварії на ЧАЕС)», яка відбулася у Львівському прес-клубі, повідомив член редколегії книги «Чорнобиль. Пам’ять», голова ЛОО «Союз Чорнобиль України» Всеволод Смеричинський.

- Деякі спеціалісти, які були тоді залучені, мають знання і виросли в тому. Але ніхто на них не зважає і нікому це не потрібно, - вважає він.

Ліквідатор, голова Миколаївської районної організації ЛОО «Союз Чорнобиль України» Ярослав Муха, якому випало у 1986 році працювати на даху реактора, каже, що його колеги, які були тоді з ним, і які зараз живуть в Росії та Білорусі, читають лекції для офіцерів. Роблять це, щоб показати – і в зоні ядерного ураження можна вижити, якщо не панікувати.

- А нас, на жаль, не використовують як людей, які можуть дати професійні поради. Я не чув, щоби такі лекції читали в нас. І наші солдати та офіцери не готові зараз діяти в зоні ядерного ураження, - говорить він.

Ярослав Муха згадав, що коли він був в Чорнобилі, до них зверталися американські спеціалісти, які готові були платити по тисячу-півтори доларів в місяць, щоби ліквідатори описували кожен свій крок: що їв, що пив, скільки працював, скільки спав, як себе почував. Аби потім узагальнити досвід поведінки під час ядерної катастрофи.

Полковник медичної служби у відставці Валентин Крамаревський, який також працював у Чорнобильській зоні під час ліквідації лиха, зауважив, що якщо така трагедія повториться на будь якій АЕС, то наслідки можуть бути аналогічні.

- Залишається тільки сподіватися, що технічний персонал, який там працює, врахував досвід попередників і не допустить аварії. А якщо говорити про військовий компонент, то це ніколи і нікого не навчило. Ми бачимо це з того, як забезпечена наша армія, і як вона воює. Все знову побудовано на ентузіазмі, - каже він.

 Полковник нагадав, що війна – це жорстока річ.

- Солдат – це витратний матеріал. Він не розрахований на багаторазове використання в ядерній війні. Він мусить виконати завдання і померти.

Тому, якщо буде ядерна війна, то там будуть зовсім інші чинники ураження і будуть дуже великі жертви. Ми до неї не готові. Тому вона не повинна статися, - каже Валентин Крамаревський.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ