Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Війна з Росією

Україна пропонує Німеччині ухвалити закон про ленд-ліз, як зробили США - посол Мельник

Захід, Європа намагаються не допустити переростання російської війни в Україні у Третю світову, але вона вже почалася, тож боятися надати ЗСУ зброю є нісенітницею.

Таку думку висловив посол України в ФРН Андрій Мельник в інтерв’ю таблоїду Bild, передає Укрінформ.

«Страх стати стороною війни, постачаючи зброю, — це повна нісенітниця. Для путіна Німеччина вже давно є стороною війни. Кожен, хто хоче запобігти ескалації їхньої війни, повинен допомогти нам зараз поставити путіна на місце. Перемога росії в Україні була б найгіршим, що могло би статися з Німеччиною», - підкреслив Мельник.

Він сподівається, що всі зрозуміють: путін хоче нового імперіалістичного світового порядку з меншим НАТО, до якого більше не належать країни колишнього Східного блоку. Тож путін веде цю війну на знищення проти всього Заходу, проти всієї його системи цінностей.

«Третя світова війна вже почалася. Напад путіна на Україну зачіпає всіх, включно з німцями, хоча ще не у військовому плані», - сказав посол.

Те, що жоден з членів уряду ФРН досі не відвідав Київ, на думку дипломата, свідчить про інертність німецької політики. Канцлер Олаф Шольц, ймовірно, діє так само, як його попередниця Анґела Меркель: почекати та подивитися, як розвиваються події, а потім ухвалювати рішення або не ухвалювати.

Чого уряду ФРН не вистачає, так це «фантазії та сміливості», вважає український посол. Він переконаний, що багато німців хотіли б енергійного канцлера.

У війні, зауважив посол, потрібні швидкі рішення, але Німеччина продовжує боротися сама з собою, «федеральний уряд дуже добре знаходить виправдання і надає абсурдні виправдання своїй бездіяльності».

Оголошене цього тижня рішення про поставку Україні 30 танків Gepard він називає рухом у правильному напрямку, але все одно недостатнім. Ба більше, до них не вистачає боєприпасів, а крім того, цим танкам 40 років, а щоб перемогти росію, потрібна найсучасніша німецька зброя.

Мельник назвав, чого би Україні хотіла отримати від ФРН і до того ж швидко: 88 танків Leopard, 100 танків Marder, самохідні гаубиці та багато іншого. Важливим був би німецький закон про ленд-ліз, як це зробили США, і довгостроковий союз проти росії, переконаний він.

Посол визнав, що дратує своїми заявами багатьох людей у ФРН, але запевнив, що він насправді «дуже вдячний Німеччині за будь-яку допомогу».

Мельник є без перебільшення найвідомішим і найсуперечливішим послом іноземної держави в Берліні. Він виступав із гучними заявами ще задовго до війни, попереджував про неї, вимагав зброї та зупинки газогону «Північний потік - 2». Після початку агресії Мельник є постійним гостем токшоу, його цитують усі німецькі ЗМІ і навіть політики. Як стало відомо Укрінформу, через погрози главу української дипломатичної місії наразі охороняє поліція.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ