Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

Україна сьогодні щомісяця втрачає 2-4 млрд через енергетичну блокаду, - Гройсман

Енергетична блокада несе загрози для вітчизняної металургії, підриває національну економіку та можливості до виконання соціальних програм, підтримки національної безпеки. Таким чином, кожен українець своїми втратами заплатить за цю блокаду, - про це 7 березня сказав Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман у відрядженні у Вінниці, передає Урядовий портал.

"Блокада відбувається виключно, на мій погляд, в інтересах Російської Федерації", - підкреслив Прем'єр-міністр.

"Те, що ми забирали своє українське вугілля і використовували в українських цілях для металургії і енергетики, було в інтересах України. Ми з цього отримували податки в український бюджет, з цього фінансували усі потреби, які були необхідні. Очевидно, що за блокаду заплатить кожен українець своїми втратами", - підкреслив Прем'єр-міністр.

Він наголосив, що українські надра, у тому числі вугілля, сьогодні знаходяться на території, яка тимчасово не підконтрольна Україні.

"Антрацитове вугілля потрібне Україні технологічно. Третина електричної енергії в Україні виробляється з вугілля: частина - з антрацитного, яке не добувається на підконтрольній території, частина - з вугілля марки "Г", яке добувається на підконтрольній території", - зауважив Глава Уряду. 

Крім того, антрацитове вугілля потрібне для потреб української металургії, у галузі якої працюють 300 тис. людей. Цей комплекс важливий для експорту українських товарів і входження в Україну валюти. У свою чергу, це забезпечує підтримку валютного балансу та національної валюти, наголосив Прем'єр-міністр.

Підприємства, що виробляли вугілля і компоненти потрібні для металургії, працювали на непідконтрольних територіях, але усі вони були зареєстровані в Україні і платити податки в український бюджет, підкреслив Володимир Гройсман.

Крім того, відбувалося переміщення товарів, а не торгівля, тому що підприємства робили взаєморозрахунки між собою.

"Сьогодні 2-4 млрд грн щомісяця ми втрачаємо. Це сьогодні та ціна втрат від енергетичної блокади", - підкреслив Прем'єр-міністр.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ