Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Україна та Норвегія уклали безпекову угоду

У Стокгольмі президент України Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стере підписали Угоду про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку.

Про це повідомили в Офісі президента України.

Згідно з угодою, цьогоріч Норвегія надасть Україні щонайменше 13,5 млрд норвезьких крон (близько 1,2 млрд євро) військової допомоги. Загалом у довгострокову Програму Нансена з підтримки України Норвегія заклала майже 6,4 млрд євро на 2023–2027 роки. Підтримка триватиме впродовж усього терміну дії угоди.

Разом із союзниками Норвегія передасть Україні винищувачі F-16, продовжить надавати системи NASAMS та обладнання до них і навчатиме фахівців, а також зробить внесок у розвиток морських спроможностей у Чорному й Азовському морях.

Україна та Норвегія працюватимуть над поглибленням оборонно-промислового співробітництва, додали в ОП.

Невійськові блоки угоди стосуються підтримки Української формули миру, санкцій, відшкодування збитків, притягнення Росії до відповідальності, допомоги в економічному відновленні, гуманітарному розмінуванні, захисті критичної інфраструктури та боротьбі з російською пропагандою. Норвезькі лікарні й надалі надаватимуть допомогу українцям.

Також Норвегія зобов'язалась працювати над майбутнім членством України в НАТО.

Норвегія – 15-та країна, з якою Україна уклала двосторонню безпекову угоду на виконання положень Вільнюської декларації G7.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ