Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Україна у Міжнародний день корінних народів підтвердила намір повернути Крим

Україна у Міжнародний день корінних народів світу підтверджує прихильність захисту прав корінних народів і поверненню тимчасово окупованого Криму.

Про це заявила у Твіттері перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова, передає Укрінформ.

«Сьогодні, у Міжнародний день корінних народів світу, ми підтверджуємо нашу прихильність захисту прав корінних народів і поверненню Криму, де кримські татари зазнають переслідувань і тиску росії, оскільки вони не погоджуються з окупацією та підтримують територіальну цілісність України», - написала Джапарова.

Вона зазначила, що це питання стало наріжним каменем Кримської платформи, яка об’єднує національні та міжнародні зусилля щодо деокупації півострова та захисту прав корінних народів.

У цьому контексті Джапарова нагадала, що другий саміт Кримської платформи відбудеться 23 серпня.

1 липня 2021 року Президент України Володимир Зеленський підписав ініційований ним Закон «Про корінні народи України».

Відповідно до цього закону, корінний народ України – це автохтонна етнічна спільнота, яка сформувалася на території України, є носієм самобутньої мови і культури, має традиційні, соціальні, культурні або представницькі органи, самоусвідомлює себе корінним народом України, становить етнічну меншість у складі її населення і не має власного державного утворення за межами України. Цим законом визначено, що корінними народами України, які сформувались на території Кримського півострова, є кримські татари, караїми та кримчаки.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ