Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Україна в ТОПі країн за зменшенням населення

За даними ООН, всі країни, які розташовані у Східній Європі,стали жертвами різкого зменшення населення. Найгірша ситуація — у Болгарії.

Видання Quartz опублікувало приголомшливу статистику зменшення кількості населення по країнах за даними ООН. У десятку таких країн увійшли держави Східної Європи: Болгарія, Литва, Молдова, Україна, Хорватія, Румунія, Сербія, Польща та Угорщина.

Томаш Соботка, провідний дослідник Центру Вітгенштейна, говорить, що «багато посткомуністичних країн Центральної та Східної Європи прямують до великого демографічного спаду. І, що більше, багато хто вже зазнав масового падіння кількості населення за останні 25 років».

Румунія, Болгарія та Україна і ще 11 країн, у яких зменшилася кількість населення більше ніж на 10%. Латвія зазнала значно більших втрат — понад 27%. Литва — близько 23%, Болгарія і Боснія зменшилося на 21%.

Говорячи про Болгарію, то там найтяжча ситуація. Адже населення країни з 9 млн 1998 року скоротилося до 7,1 млн в 2017 році. Як зазначає Томаш Соботка, «це безпрецедентна величезна втрата людей у мирний час».Більше того, очікується, що кількість населення не припине скорочуватися, а зменшиться ще більше — до 5,4 млн у 2050 році.

Аналітики стверджують, що ці втратити спричинені трьома чинниками: падіння народжуваності, масова міграція та висока смертність. «Якщо західні та південні європейські країни залучили велику кількість іммігрантів, які значною мірою ком­пенсували наслідки низької народжуваності, то на Сході подвійні проблеми: як міграція, так і низь­кий рівень народжуваності», – говорить Томаш Соботка.

За прогнозами ООН, Україна, Болгарія, Латвія і ще сім держав втратять до 15% жителів до 2050 року.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ