Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Україна візьме участь у міжнародному авіаобліку дельфінів у Чорному морі

Україна візьме участь у проекті Європейського Союзу з розширеного міжнародного авіаобліку дельфінів у Чорному морі. Дослідження триватимуть два роки і передбачають фото та відеофіксацію морських ссавців.

Про це повідомив Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак, передає Євроінтеграційний портал.

В межах проекту також запланований моніторинг кількості дельфінів, які загинули у рибальських сітках.

“Тут передбачається і анкетування рибалок та спостерігачів на рибальських суднах, і обстеження мертвих дельфінів, яких хвилі викидають на берег. Ці дані вкрай необхідні для вироблення заходів із попередження загибелі цих унікальних морських тварин”, — зазначив  очільник Мінприроди.

Проект ЄС має сприяти імплементації Морської стратегії в Чорному морі за рахунок створення регіональної системи моніторингу китоподібних та морського шуму для досягнення доброго екологічного стану (CeNoBS). Дослідження розпочнуться влітку 2019 року. Крім України, у них візьмуть участь Болгарія, Румунія, Туреччина і Монако.

Крім того Остап Семерак анонсував продовження проекту наукових досліджень ЄС/ПРООН EMBLAS-Plus в акваторії Чорного моря.

“Ситуація із дельфінами і стан їх популяції - це лише один із показників здоров’я Чорного моря. Ці морські дослідження якраз дозволять оцінити стан Чорного моря за всіма показниками, передбаченими Рамковою директивою з морської стратегії ЄС”, — наголосив Міністр.

Проект ЄС/ПРООН EMBLAS-Plus, зокрема, передбачає проведення спільних українсько-грузинських досліджень у відкритому морі, підтримку нового національного моніторингу морських вод, схваленого минулого року, та проведення низки практичних заходів із покращення стану Чорного моря

В обох проектах Україну представлятимуть науковці Українського наукового центру екології моря Міністерства екології та природних ресурсів України, а до проекту  EMBLAS-Plus долучиться також Інститут морської біології НАНУ.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ