Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Україна втрачає мільярди через афери з енергетичними тарифами

Україна зазнає величезних збитків через схему з приєднанням торгово-офісних та готельно-ресторанних комплексів до електромереж як "побутових споживачів".

Це дозволяє їм отримувати електроенергію за пільговими "побутовими" тарифами, значно нижчими за реальні ринкові ціни. Про це йдеться в розслідуванні "Коротко ПРО".

Ця схема стала можливою через бездіяльність Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Попри очевидні ознаки зловживань, коли "побутові споживачі" використовують аномально великі обсяги електроенергії, НКРЕКП не вживала заходів для виправлення ситуації.

За оцінками експертів, лише в одній області України держава втрачає сотні мільйонів гривень на компенсації тарифних різниць. В цілому збитки для бюджету можуть сягати мільярдів гривень. У цій схемі задіяні як державні, так і приватні обленерго.

Цікаво, що нещодавно новим головою НКРЕКП був призначений Валерій Тарасюк, який раніше працював у ФПГ "ВС Енерджі", обленерго якої є одними з ключових фігурантів афери. Існують підозри, що Тарасюк перебуває у конфлікті інтересів.

Правоохоронні органи вже активно займаються викоріненням цієї схеми. Однак її ліквідація потребує внесення змін до правил ринку з боку НКРЕКП, зокрема розподілу споживачів за обсягами споживання та обов'язкового моніторингу точок приєднання. Чи вдасться новому керівництву НКРЕКП нарешті зламати вигідну для багатьох корупційну схему?

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ