Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Україна виконала колосальну роботу для безвізового режиму – МЗС Литви

«Я сподіваюся, що ця доповідь Єврокомісії в середині грудня буде позитивною і остаточною» – Лінас Лінкявічус.

В середині грудня очікується спеціальна доповідь Європейської комісії щодо готовності України до візової лібералізації з Євросоюзом. Київ проробив значну роботу, зокрема парламент недавно ухвалив низку законів, потрібних для б отримання безвізового режиму з ЄС. Разом з Україною на доповідь очікує і Грузія. Молдова отримала безвізовий режим для власників біометричних паспортів у квітні минулого року. Про шанси України отримати позитивну доповідь Єврокомісії наступного місяця Радіо Свобода у Брюсселі розмовляло з міністром закордонних справ Литви Лінасом Лінкявічусом.

– Європейська комісія має оприлюднити свою доповідь щодо візової лібералізації з Україною та Грузією 15 грудня цього року. Чи зараз вже настав час цим країнам отримати безвізовий режим з Євросоюзом?

– Так, коротко кажучи, час наспів, бо зусилля – особливо у випадку Грузії – ми бачили багато зусиль подолати виклики і вирішити проблеми, змінити потрібне законодавство – тут мова про Україну. Ми знаємо, що, можливо, очікували більшого і що зміни відбуватимуться в інший спосіб, але тим не менше, останнім часом була продемонстрована надзвичайна мотивація і докладалися зусилля для зміни законодавства, яке потрібне для візової лібералізації. Отже, беручи до уваги умови, а також не забуваючи, що Україна перебуває в стані війни і постала перед величезними викликами, економічними викликами – і в цих умовах українці спромоглися на ці рішення навіть за рахунок певної єдності в лавах правлячої коаліції. Я б сказав, що це було нелегко. Тому беручи все до уваги, я сподіваюся, що ця доповідь Єврокомісії в середині грудня буде позитивною і остаточною.

– Ви є великим другом України та Грузії, але чи ви певні, що серед інших країн-членів ЄС існує таке саме переконання, що безвізовий режим був би правильним кроком?

– Кроки мають здійснюватися, виходячи з досягнень згідно чітких критеріїв – це як правила гри. Знову ж таки, ми не можемо відмовитися від цієї позиції. До речі, це стосується не лише України чи Грузії. Я б назвав Туреччину, бо також багато говорять про подібний пакет і для Туреччини. Це через її особливу і ключову роль у питанні міграції. Отже, шлях до безвізового режиму має певні правила, це ґрунтується на виконанні вимог. Тобто, це наша позиція. Тому тут не питання, що хтось друг якоїсь країни чи не друг. Давайте будемо послідовними. Вони зробили те, що повинні були зробити, виконали все повністю, як і мало бути. Так само було і у випадку з Молдовою півтора року тому. Тоді також був певний скептицизм, були певні сумніви, бо ситуація не була стабільною, а нині ситуація в Молдові ще менш стабільна, але півтора року тому молдавани отримали безвізовий режим і користуються ним. Тому, думаю, що то був гарний приклад.

– Чи не вважаєте Ви, що ситуація довкола найбільшого незалежного грузинського телеканалу «Руставі-2», де за рішенням суду змінено керівництво, може справити негативний вплив на візову лібералізацію?

– Ми обговорювали з грузинським міністром закордонних справ Георгієм Квірікашвілі це питання. Я сподіваюся – ні, не сподіваюся, а переконаний, – що керівництво Грузії знає, наскільки це важливо – не лише для когось в Грузії, а для внутрішньої стабільності – мати свободу засобів масової інформації, свободу висловлювань, демократію, мати рівні умови для всіх політичних сил, для всіх політичних партій, включно з опозиційними перш за все. Сподіваюсь, що це не зупинить візову лібералізацію для Грузії. Але, звичайно ж, грузинська влада знає про стурбованість, знає, що на все звертається увага і що ситуація в країні має бути позитивною. Маю надію, що цього шансу грузини не проґавлять. 

Радіо Свобода

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ