Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Україна залучить до $8 млрд від Кореї на пільгових умовах

Україна і Південна Корея підписали міжурядову Попередню угоду щодо кредитів від Фонду економічного розвитку і співробітництва (EDCF), спеціального підрозділу Корейського експортно-імпортного банку.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки України, пише Суспільне. 

Підписання документа відбулося в межах конференції "Азійське лідерство" під час візиту української делегації до Республіки Корея. Від України участь у церемонії взяла перша віцепрем’єр-міністерка – міністерка економіки Юлія Свириденко.

Свириденко зазначила, що Україна включена до переліку пріоритетних країн двостороннього співробітництва з Республікою Корея в межах програми Офіційної допомоги розвитку (ODA).

"Можливість отримання першого траншу від EDCF в розмірі до $300 млн з'явиться вже у цьому році протягом 3-4 місяців з моменту підписання другого етапу угоди, що очікується за місяць від сьогоднішньої надзвичайно важливої події", — сказала міністерка економіки.

За її словами наступний транш має надійти у наступному році.

"Наступний транш до $3 млрд стане доступним у 2024 році з поступовим збільшенням ліміту до $8 млрд у міру наповнення пайплайну проектів. Україна також зможе використовувати корейські потужності та досвід для повоєнної відбудови зруйнованої інфраструктури, промислових і цивільних об’єктів", — підкреслила Юлія Свириденко.

Кошти будуть залучені на довгостроковий період під мінімальні відсотки: термін кредиту може становити до 40 років під 0,15% річних із відстрочкою повернення тіла кредиту на 10 років. Позики надаватимуться Експортно-імпортним банком Кореї в межах фонду EDCF.

Міністерка наголосила, що завершення роботи над цією угодою є важливим етапом, який дозволяє вже зараз розпочати роботу над окремими проектами.

"Ми сподіваємося, що в найближчі тижні усі формальності будуть завершені й ми зможемо представити бізнес-спільнотам наших країн перші проекти, які зможуть фінансуватися Фондом", — сказала вона.

Для залучення фінансування конкретних проектів будуть укладатися окремі кредитні договори. Зі свого боку уряд Кореї може надавати гранти та технічну допомогу для підготовки та оцінки проектів. Крім того, планується відкриття офісу EDCF в Україні.

"Реалізація угоди відкриє нові можливості для співпраці бізнесу обох країн. Ми розраховуємо на активну участь корейського бізнесу у повоєнному відновленні України, а сьогоднішнє підписання дозволить залучити значні інвестиції з Південної Кореї для розміщення в Україні нових технологічних виробництв в стратегічно важливих галузях у партнерстві з глобальними корейськими корпораціями", — сказала Свириденко.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ