Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Кримінал

Україна заплатить експоліцейському, підозрюваному у вбивстві 5-річного хлопчика, – понад 9 тис. євро

22 грудня Переяславський міський районний суд звільнив з-під варти Івана Приходька – четвертого обвинуваченого у вбивстві 5-річного хлопчика Кирила Тлявова.
Іван Приходько та Кирило Тлявов

Як передає Суспільне, Приходько єдиний з підозрюваних, що залишався в СІЗО.Тепер він перебуватиме під цілодобовим домашнім арештом зі зобов‘язаннями.

Причиною зміни запобіжного заходу стало рішення Європейського суду з прав людини, який визнав неналежними умови перебування Приходька в СІЗО, а термін перебування в ув'язненні – надмірним. Також ЄСПЛ зобов’язав державу відшкодувати чоловіку понад 9 тисяч євро.

Про зміну запобіжного заходу для Приходька просили самі прокурори. Обвинувачення клопотало про цілодобовий домашній арешт із носінням електронного браслета, але через нестачу пристроїв в правоохоронних органах суд обмежився цілодобовим домашнім арештом без браслета. Також Приходька зобов’язали повідомляти суд про зміну місця проживання, здати документи для виїзду за кордон та утримуватися від спілкування з іншими обвинуваченими.

“Оскільки Україна ратифікувала “Європейську конвенцію з прав людини“, то відповідно до статті 46 конвенції, рішення ЄСПЛ є обов’язковими для виконання. При цьому ЄСПЛ не визнав незаконним саме тримання під вартою. Європейськи суд визнає порушенням конвенції подальше утримання Приходька під вартою. Це рішення не може бути оскаржене нами, оскільки в ЄСПЛ немає апеляційної чи касаційної інстанції", — сказав прокурор Максим Дергачов.

За його словами позов Івана Приходька ЄСПЛ розглядав “одним кейсом” разом з іншими п’ятьма схожими позовами. Євросуд, каже прокурор, ґрунтовно не досліджував особливості самої справи, водночас виніс рішення по суті самої скарги.

Позов до ЄСПЛ від імені Приходька подав його адвокат Віктор Чевгуз. На рішення адвокат чекав півтора року.

“3,5 роки ми до цього йшли. Весь цей час в СІЗО сиділа людина без вироку, вина недоведена, хто з обвинувачених вбив хлопчика — невстановлена. Тому рішення сьогодні позитивне", — сказав адвокат Чевгуз.

У коментарі Суспільному Чевгуз сказав, що подаватиме апеляцію на рішення Переяславського суду та вимагатиме нічний домашній арешт, аби той міг працювати. 

Проти зміни запобіжного заходу виступала бабуся хлопчика Олександра Тлявова.

"Вони зроблять йому папірець, що він буде працювати? Він повз мене буде ходити щодня? Батько хлопчика під Бахмутом стоїть з автоматом. Якщо він дізнається – він пішки прийде. Ну як це на цій стадії відпускати під домашній арешт?! Я заперечую", — наголосила вона.

“Я вам щиро співчуваю. Але ви запитайте себе, чому я єдиний, хто свідчив? Бо мені немає чого приховувати. Я і два, і п‘ять, і сім років відсиджу, якщо треба. Але душу дитини я на себе брати не буду”, — сказав бабусі під час засідання сам обвинувачений Іван Приходько.

Ще трьом фігурантам справи суд подовжив запобіжні заходи на два місяці: Дмитро Кривошей та Володимир Петровець залишаться під заставою, а син Петровця – під зобов’язанням матері.

Наступне засідання у справі призначили на 30 січня наступного року.

Нагадаємо, 3 червня 2019 року п'ятирічний Кирило Тлявов із Переяслава-Хмельницького Київської області помер у лікарні від вогнепального поранення в голову, якого зазнав 31 травня. 

Невдовзі були затримані працівники Переяслав-Хмельницького відділу поліції Володимир Петровець та Іван Приходько, які, перебуваючи у стані алкогольного сп‘яніння, як стверджували свідки, влаштували стрілянину по пляшках. В результаті куля влучила у хлопчика, який перебував на дитячому майданчику.

Голосіївський районний суд Києва 4 червня 2020 року обрав їм запобіжні заходи - тримання під вартою без можливості внесення застави.

Під час досудового розслідування було встановлено, що на місці злочину під час стрілянини перебували ще двоє цивільних осіб. Одній із них ДБР також оголосило підозру. Інший –  неповнолітній хлопець. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ