Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Україна звернулася до Міжнародного трибуналу через російську ноту

У вівторок Росія надіслала Міністерству закордонних справ Україну ноту з пропозицією щодо надання українською стороною письмових гарантій участі України у продовженні кримінального переслідування українських моряків відповідно до російського законодавства. МЗС вважає цю пропозицію неприйнятною та поінформувала про це Міжнародний трибунал з морського права.

Про це йдеться в заяві, оприлюдненій у середу українським міністерством, передає УНН.

"Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест із приводу невиконання Російською Федерацією Наказу Міжнародного трибуналу з морського права від 25 травня 2019 року та продовження незаконного утримання 24 українських моряків – членів екіпажів військових кораблів "Бердянськ", "Нікополь" і "Яни Капу", - йдеться в заяві.

Так, повідомляється, що 25 червня МЗС отримало ноту міністерства закордонних справ РФ, у якій міститься "цинічна пропозиція щодо надання українською стороною письмових гарантій участі України у продовженні кримінального переслідування українських моряків відповідно до російського законодавства".

"Вважаємо цю пропозицію Росії неприйнятною та такою, що загострює спір між Україною та Росією стосовно імунітетів військових кораблів. Про це українська сторона вже поінформувала Міжнародний трибунал з морського права. У цьому зв’язку вимагаємо від Росії без будь-яких подальших умов виконати Наказ Міжнародного трибуналу з морського права і невідкладно звільнити захоплених 24 українських моряків", - наголосили у дипломатичному відомстві.

У заяві звернули увагу Кремля, що для припинення незаконного переслідування українських моряків та виконання Наказу Міжнародного трибуналу з морського права достатньо наявних у російському законодавстві механізмів, а також існуючих багатосторонніх міжнародних договорів, сторонами яких є Україна та Росія.

"МЗС України вкотре вимагає негайно інформувати про час і місце звільнення та повернення під контроль України згаданих у Наказі кораблів та про час і місце передачі консульським посадовим особам Посольства України в Російській Федерації двадцяти чотирьох незаконно утримуваних членів їхніх екіпажів", - підкреслили дипломати.

25 травня Міжнародний трибунал зобов’язав Росію звільнити українських моряків.

У червні МЗС РФ надіслало "цинічну" ноту Україні щодо участі у переслідуванні моряків. 

Крім того, Росія 25 червня надіслала звіт про виконання наказу Міжнародного Трибуналу з морського права щодо звільнення українських моряків.

25 листопада 2018 року прикордонні кораблі ФСБ РФ обстріляли і захопили три судна Військово-морських сил ЗС України у складі двох малих броньованих артилерійських катерів "Бердянськ" і "Нікополь" і рейдового буксира "Яни Капу", які здійснювали плановий перехід з порту Одеси в Чорному море в порт Маріуполь в Азовському морі. Після цього 24 українських моряків заарештували в Криму, потім їх перемістили в російські СІЗО в Москві.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ