Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Україні загрожують потрясіння і дострокові вибори, - американська розвідка

Національна розвідка США вважає, що найближчим часом в Україні залишається небезпека внутрішніх потрясінь, а невдоволення українців економічною ситуацією та корупцією може призвести до дострокових виборів. Про це повідомило ВВС.

Зокрема, про це йдеться в оприлюдненій доповіді Національної розвідки США "Оцінка загроз у світі", яку також обговорювали на засіданні комітету американського сенату з питань розвідки. Доповідь присвячена ситуації у різних країнах світу, де політична ситуація вважається нестабільною.

Нестабільність і вибори

"Незадоволення населення темпами реформ, погіршення стандартів життя, думка про те, що корупція посилюється, та загострення політичних протистоянь напередодні запланованих президентських виборів та виборів законодавчих органів у 2019 році можуть спровокувати дочасні вибори", - ідеться у документі.

"Лідери опозиції спробують скористатися незадоволенням населення, щоб послабити президента України Петра Порошенка та правлячу коаліцію", - відзначають у розвідці США.

Окрім того, автори доповіді наголошують на загрозах зміни зовнішньої політики України в інтересах Росії.

"В Україні зберігається небезпека внутрішніх потрясінь, які Росія може використовувати для підриву прозахідної орієнтації офіційного Києва. Ці фактори загрожуватимуть відновленню економіки України та потенційно можуть призвести до змін у її зовнішній політиці", - наголошують автори доповіді.

Вони вважають, що такий розвиток подій може "ще більше загострити напруженість між Росією і Заходом".

Чергові вибори президента України відбудуться 31 березня 2019 року, вибори до Верховної Ради - 27 жовтня 2019 року.

Донбас: конфлікт у глухому куті

Розвідка США також прогнозує, що конфлікт на сході України, швидше за все, залишиться в глухому куті із перманентним збільшенням чи зменшенням напруги.

"Росія продовжуватиме свою військову, політичну та економічну кампанію дестабілізації проти України, щоб придушити і, де можливо, розвернути зусилля Києва, спрямовані на інтеграцію до ЄС та посилення зв'язків із НАТО. Київ і далі чинитиме опір будь-яким поступкам, яких вимагає Москва, але майже напевне не зможе у 2018-му році повернути контрольовані Росією території на сході Україні", - наголошують автори доповіді.

Росія вже не раз заперечувала свою участь у протистоянні на сході України.

Окрім того, як вважають у Національній розвідці США, "Росія намагатиметься підірвати єдність Заходу у збереженні санкцій проти Росії та підтримки Києва". Але водночас у доповіді визнають, що Росії вдається "впоратися із санкціями на існуючому рівні".

Слухання у комітеті Сенату США, на яких пролунала доповідь директора Національної розвідки США Деніела Коутса, відбулися у вівторок, 13 лютого.

У засіданні також брали участь керівник ЦРУ Майк Помпео і глава ФБР Крістофер Рей.

bbc.com

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ