Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Ukrainian Live Tour: львів'яни відроджують українську класичну музику

Сьогодні, 11 вересня, у Львівському органному залі провели брифінг з нагоди старту Ukrainian Live Tour. Про це розповіла журналістка Гал-інфо.

Фото Гал-інфо

Ukrainian Live Tour організовали за підтримки Українського культурного фонду. Цей тур вважають довгостроковою стратегією популяризації української класичної музики.

Тріо Львівського органного залу (у складі скрипки, віолончелі та фортепіано) повезе віднайдені твори десяти галицьких композиторів до 13 міст України. Розпочнуть 15 вересня у Львові, а завершать 26 жовтня в Одесі. Окрім цих міст, тріо зустрічатимуть також в Тернополі, Хмельницькому, Вінниці, Рівному, Житомирі, Києві, Чернігові, Харкові, Дніпрі, Кропивницькому та у Кривому Розі.

"Ідея проекту полягає у зверненні уваги на музичні твори українських класиків, які ми хочемо презентувати в масштабах усієї країни", — пояснив директор Ukrainian Live Tour Тарас Демко. Він стверджує, нематеріальна культурна спадщина нашої держави зараз є в не надто хорошому стані. Тому просто необхідно акцентувати увагу на важливості її збереження.

Фото Гал-інфо

Організатори туру сконцентрувались на маловідомій музиці композиторів Галичини. До прикладу, “Соната для фортепіано” Зиновія Лиська була прилюдно зіграна лише один раз за життя її автора. Вибрані твори є забутими, адже протягом довгого часу владою СРСР було заборонено згадувати імена композиторів, що їх створили. Бо деякі музиканти емігрували, а деякі були засудженні до заслання.

Наприклад, Василь Барвінський та Борис Кудрик відбували заслання в сусідніх таборах у Мордовії. Вдалось вижити й повернутись на Батьківщину лише Василю, який і забрав усі рукописи музики, яку написав Борис у засланні. Проте і власні твори Барвінського знищували, тому все те, що дійшло до наших днів було колись збережене працівниками бібліотек та архівів. З цими працівниками зв'язались організатори проекту, щоб віднайти ноти забутої музики.

Також будуть представлені твори Воробкевича, Людкевича, Безкоровайного, Нижанківського, Мазепи, Сімовича та Кос-Анатольського.

Фото Гал-інфо

"Реалізовуючи цей проект, ми хочемо відродити всю несправедливо забуту якісну українську класичну музику, яка може сміливо конкурувати з сучасними світовими шедеврами", — розповів художній керівник Ukrainian Live Tour Іван Остапович.

Додамо, що у рамках проекту організовують і “ЛюдкевичФест”, що проходитиме у Львові з 2 по 12 жовтня. Усі концерти є безкоштовними, проте організатори закликають слухачів реєструватись, адже попередній запис гарантує місце у залі.

Фото: Олена Ляхович, Гал-інфо
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ