Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Українська держава завинила перед жертвами комуністичного режиму, - Панькевич

Сьогоднішня Українська держава завинила перед нашими попередниками, бо не маємо гідного українського календаря, не маємо бачення пам'ятних дат на державному рівні. Про це сьогодні, 17 січня, під час заходів, які відбулися у Львові, у День пам’яті українських студентів, засуджених радянським комуністичним режимом у 1941 році під час «Процесу 59» повідомив голова Львівської обласної ради Олег Панькевич.

У своєму виступі біля Меморіалу пам'яті жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» голова Львівської обласної ради Олег Панькевич зазначив: «Наш український історичний календар ще потребує написання. Хоча насправді він уже написаний кров'ю, героїчними вчинками наших попередників. Цей календар потребує нашого прочитання, усвідомлення нашим поколінням тих подій, які відбувалися тоді».

«Наші попередники, які робили героїчні вчинки, теж хотіли, вчитися, любити, мати родину, сім'ю. Вони були найкращими, вони були елітою українського народу. Тоді, у 1941 році, вони присвятили себе нам, нашим дітям та онукам. Це був січень, це був тільки один із процесів, бо інші загибелі, інші смерті тоді у 1939 - сорокових роках відбувалися без процесів, без судових розглядів. Ми ще сьогодні не маємо офіційної інформації про усі ті смерті, за що вони гинули і як вони гинули.

Цей процес був показовим, щоб залякати інших, але це не вдалося. Шлях нашої боротьби був довгим-довгим. Після січня були ще інші місяці 1941-го року. У червні ми відзначатимемо 70-ті роковини масових розстрілів у Західній Україні не лише членів ОУН, які заприсягнули віддати своє життя і все своє вміння, але це були масові розстріли вчителів, лікарів, найкращих українців, тільки за те, що вони є, що вони були українцями», - заявив Олег Панькевич.

Олег Панькевич наголосив на тому, що "сьогоднішня Українська держава завинила перед нашими попередниками, бо не маємо гідного українського календаря, не маємо бачення пам'ятних дат на державному рівні. Нам кажуть святкувати інші заходи, святкувати по-іншому та інші свята наших окупантів, тих, хто нищив студентів у 1941 році, і тих, що нищили людей у тюрмах 1941 року - у тюрмі на Лонцького, у Золочівській, Стрийській тюрмах".

Нагадаємо, що сьогодні, 17 січня, також відбулося відкриття у музеї Львівського національного університету імені Івана Франка виставки «Репресії проти української еліти: Процес 59».

Довідка.

17–19 січня 1941 року у Львові відбувся гучний політичний судовий процес над 59-ма молодими українцями, переважно студентами львівських вишів. Комуністичний режим обвинувачував їх в антирадянській діяльності та належності до Організації Українських Націоналістів (ОУН). Підсудними були 37 юнаків та 22 дівчини віком від 16 до 30 років – студенти університету, медичного й політехнічного інститутів, а також учні шкіл та гімназій м. Львова. Серед них був і Дмитро Клячківський (псевдо Клим Савур) – майбутній командувач УПА-Північ. У результаті обвинувального вироку 19 студентів було розстріляно, 24 отримали по 10 років позбавлення волі, 15 підсудних – від 4 до 8 років, одну обвинувачену депортовано за кордон. "Процес 59" став справжнім свідченням.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ