Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Українська енергетика стає неконкурентною на світовому ринку, - Мінцифри

Як зазначають в Міністерстві цифрової трансформації України, ціна електроенергії для промислових споживачів України майже удвічі вища, ніж у багатьох країнах світу. Тому наразі будувати в Україні енергоємні підприємства інвесторам невигідно. Зокрема, йдеться про ІТ-компанії.

Водночас розвиток «зеленої» енергетики призводить до суттєвого профіциту електричної енергії в Україні.

Поступово, за незмінного рівня споживання електроенергії, альтернативні джерела витісняють традиційних виробників енергії. Найбільше у цій ситуації потерпають атомні електростанції, хоча виробляють найдешевшу електроенергію.

Також на українському енергоринку спостерігається монополізація та концентрація активів у одних руках – і це все у сукупності робить українську електроенергію неконкурентною на світовому ринку. Це унеможливлює появу нових підприємств-великих споживачів електроенергії, зокрема дата-центрів.

Але нещодавно парламент ухвалив у першому читанні законопроєкт, який дозволить виправити цю ситуацію. Йдеться про законопроєкт № 3199 «Про внесення змін до Закону України «Про ринок електричної енергії»".

Цей документ надає Кабміну можливість робити виняток для окремих споживачів і дозволяти купувати енергію за двосторонніми договорами на електронних аукціонах. Умови для таких споживачів: обладнання потужністю від 100 МВт; споживання має бути сталим, робота не буде пов’язана з викидами парникових газів.

Для таких споживачів регулятор ринку також зможе встановлювати окрему ціну на електроенергію.

Мінцифри підтримує ухвалення цього документу, адже таким чином Україна стане цікавою для будівництва поблизу електростанцій великих дата-центрів (клауд-сервіси, майнінг, хостинг, штучний інтелект).

Отже, працюватимемо над тим, щоб після ухвалення цього документу в цілому світові ІТ-гіганти – Microsoft, Google, IBM – побудували в Україні свої дата-центри.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ