Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Українська журналістка написала книгу репортажів з анексованого Криму

Українська журналістка Наталя Гуменюк написала книгу репортажів з анексованого Росією Криму.
Фото ʺВидавництво Старого Леваʺ

Про це повідомляє ʺВидавництво Старого Леваʺ.

Книга стала результатом поїздок на півострів протягом 2014-2019 років.

ʺУ книзі – історії і трагедії людей, життя яких кардинально змінилося після 2014 року, тому що відтоді хтось із кримчан живе в окупації, а хтось – просто в іншій країні. Підприємці та пенсіонери, кримські татари, студенти та громадські активісти, правозахисники та військові, люди з різними політичними і ідеологічними поглядами відверто розповідають свої історії: одні діляться тихою, глухим болем, інші – просто втомилися мовчати і боятисяʺ, – йдеться в описі книги. 

"Я вважаю, це наша відповідальність розказувати про наших людей там, хай на окупованій, але нашій землі. Щоб там не говорили, але реальність змінюється і, не знаючи, що відбувається в Криму зараз, ми і не можемо знати, як діяти. Ми продовжуємо жити образами березня 2014-го, але реальність і настрої таки змінилися. Ми продовжуємо жити уривчастими повідомленнями про імена політв'язнів, багато з яких нічого нікому не говорять. Не розповідати про реальність Криму для мене і означає – віддавати його, погоджуючись на статус кво. Так, звісно, можна чекати, поки туди легально заїде якесь велике західне медіа, але все ж це не їхня історія і не їхня ранаʺ, – зазначила Гуменюк.

ʺЦя книга — це хроніка окупації. Не та, де по днях та часу фіксують головні події, злочини агресора, щоб представити їх на міжнародний трибунал. А та, де можна побачити повсякденне життя півострова, його мешканців; їхні думки, погляди — з початку анексії та протягом наступних п’яти років. 2014 року я ще застав той час, коли свідомість багатьох кримчан почала змінюватись під впливом навколишніх подій та агресивної пропаганди. Але в цій книзі можна зіткнутись із цілковито, як то влучно написано, сюрреалістичними змінами соціальних ролей. Це жива та зворушлива книга. Дуже раджу всім, кому небайдужий Кримʺ, – зазначає кримський активіст Олександр Кольченко.

Книга з’явиться наприкінці лютого та буде представлена читачам у кількох форматах: паперова українською мовою та електронна – українською й російською. На її сторінках – калейдоскоп подій та кримських пейзажів: Бахчисарай, Севастополь, Сімферополь, Ялта під час псевдореферендуму, роковин депортації чи розстрілів у школі в Керчі. Для читача ця книжка є голосом анексованого Криму, в якому окремі розповіді разом творять єдину спільну історію, яка ще не завершилася.

Довідка: 

Наталя Гуменюк — українська журналістка, 2013–2020 рр. — спецкореспондентка hromadske, 2015–2019 рр. — голова ГО ʺГромадське телебаченняʺ. Спеціалізується на міжнародній політиці та конфліктах. Як репортерка працювала в понад 60-ти країнах світу. Авторка книги ʺМайдан Тахрір. У пошуках втраченої революціїʺ про події ʺарабської весниʺ. Від часів Революції Гідності і початку війни висвітлює події на Донбасі й у Криму.

Нагадаємо, як писало Гал-інфо, УІК проведе закупівлю книг для бібліотек за новими принципами.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ