Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Українські АЕС перейдуть на паливо Westinghouse до 2024 року

Сім з п'ятнадцяти енергоблоків українських атомних електростанцій вже переведені на паливо американської компанії Westinghouse Electric Sweden AB. До 2024 року цим паливом планують забезпечити всі енергоблоки.
Фото: Енергоатом

Про це пише Суспільне з посиланням на Енергоатом.

"Сім енергоблоків українських атомних електростанцій, єдиним оператором яких є Енергоатом, повністю переведені на паливо американської Westinghouse, яка є багаторічним надійним партнером компанії. А з 2024 року цим паливом мають забезпечуватися всі 15 енергоблоків вітчизняних АЕС. Завдяки такому переходу атомна енергетика України набуде остаточної незалежності від Росії", — йдеться у повідомленні.

За словами голови Енергоатому Петра Котіна, Україна стала першою державою на європейському континенті, якій вдалося диверсифікувати постачання ядерного палива для реакторів АЕС.

Зазначається, що Енергоатом спільно з Westinghouse працює над створенням "внутрішнього" виробництва ядерного палива із застосуванням технології цієї компанії в Україні. В Енергоатомі вважають, що це посилить безпеку постачань на українські АЕС й сприятиме вдосконаленню палива та збільшенню його енерговиділення

"Чимало кроків у цьому напрямі вже зроблено. Так, в листопаді 2022 року Енергоатом наказом Міненерго був призначений оператором майбутньої ядерної установки з виробництва тепловидільних збірок для реакторів АЕС, а в грудні компанія розробила та погодила дорожню карту проєкту будівництва технологічного комплексу, де ці збірки вироблятимуться", — йдеться у повідомленні Енергоатому.

Уже повністю окреслено графік виконання робіт і триває їхня передпроектна частина, а введення комплексу в експлуатацію заплановано на 2026 рік.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ