Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Українські лабораторії працюватимуть за міжнародними стандартами

26 січня Міністерство охорони здоров’я України підписало Меморандум з Американською спілкою клінічних патологів. Міжнародні партнери надаватимуть підтримку українським фахівцям з лабораторної діагностики – допоможуть поліпшити знання та навички щодо управління якістю в лабораторіях. Про це повідомив Урядовий портал.

Близько 70% усіх клінічних рішень у медицині засновані на результатах лабораторних досліджень, а для інфекційних захворювань цей відсоток наближається до 100. Тому дуже важливо, щоб лабораторії по всій країні працювали якісно та системно.

«Хочу нагадати, що одним із завдань нашої реформи охорони здоров'я є запобігання або виявлення захворювань на ранніх стадіях, тому своєчасна та точна лабораторна діагностика є критичною оскільки знижує загальні витрати на лікування», - сказала в.о. Міністра охорони здоров’я доктор Уляна Супрун.

Світовий досвід доводить, що оптимізація лабораторних підрозділів та впровадження системи управління якістю дозволить на 20% покращити якість роботи.

Впровадження системи якості, заснованої на міжнародних стандартах, та акредитація лабораторій дозволить зменшити оперативні витрати лабораторії та кількість помилкових результатів, покращити управління лабораторіями та якість надання медичних послуг пацієнту.

Наразі за результатами численних міжнародних оцінок у 2015-2017 роках система національних лабораторій відповідає вимогам міжнародних стандартів лише на 50-60%.

Сьогодні в Україні є понад 5000 медичних лабораторій - державних та приватних. Із них лише 3 лабораторії - 1 приватна та 2 державні – акредитовані за стандартом ІSО 15189. Розпочали процес акредитації ще 7 лабораторій.

Значними обмеженнями на шляху до акредитації є недостатній рівень поінформованості та практичних знань у лабораторних працівників та керівників лабораторій.

Саме забезпечення якості лабораторних послуг є одним зі стратегічних напрямів розвитку медичної галузі. Тільки так ми успішно впровадити медичну реформу та розвинути дієву систему громадського здоров’я.

Лабраторні послуги мають бути ефективними і орієнтованими на потреби пацієнта. Для цього ми маємо використати міжнародний досвід щодо побудови систем управління якістю в лабораторіях в умовах обмежених ресурсів.

Американська спілка клінічних патологів допомагатиме українським фахівцям  з лабораторної діагностики підвищувати знання та поліпшувати навички щодо управління якістю в лабораторіях. Упевнені, що проект «"Підтримка зміцнення лабораторій у країнах з обмеженими ресурсами у рамках Надзвичайної ініціативи Президента США з надання допомоги у боротьбі з ВІЛ/СНІД (PEPFAR)" допоможе покращити лабораторну систему України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ