Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Українські прикордонники-кінологи повернулись з навчання в Іспанії

Як розповів начальник відділу циклових комісій кінологічних дисциплін Кінологічного навчального центру ДПСУ підполковник Сергій Любінецький, проєкт відбувся завдяки співпраці ОБСЄ спільно зі правоохоронними структурами України такими як Державна прикордонна служба та Державна митна служба.
Фото: "My dog"

Розпочався проєкт у вересні 2021 року. Україну відвідали представники цивільної гвардії Королівства Іспанії, які подивилися на роботу наших кінологів та дали оцінку їх діяльності. Надалі була досягнена домовленість про проведення навчального курсу у 2022 році на базі кінологічного навчального центру. Але у зв’язку з масштабним вторгненням росії даний проєкт перемістили на іншу локацію. Було прийняте рішення відправити шістьох представників Державної прикордонної служби на навчання в Іспанію.

“Це було містечко Ель-Падро поблизу Мадрида, де ми проходили навчання з березня по липень. Підготовку здійснювали шість військовослужбовців Державної прикордонної служби та два представники Державної митної служби України”, – розповів в коментарі порталу "My dog" Сергій Любінецький.

Відповідно до умов даного проєкту, передбачалося забезпечення українських кінологів всім необхідним спорядженням, а також закупівля собак.

"Основна мета проєкту – підвищення ефективності правоохоронних структур в боротьбі з незаконним обігом зброї, боєприпасів та вибухових речовин. У зв’язку з війною – це дуже для нас актуально. Було дуже важливим освоїти нові методики, які суттєво відрізняються від наших, навчитися самим, щоб безпосередньо далі змінити, нашу підготову тут”, – зазначив Сергій Любінецький.

Підготовкою українських кінологів в Іспанії займались інструктори, агенції Frontex (агентство Європейського Союзу, яке займається охороною зовнішніх кордонів, – ред.). Представники даного агенства здійснюють підготовку кінологів всього Європейського Союзу.

На відміну від методів підготовки з якими працюють в Україні, в ЄС використовують оперантний метод тренування. Він є набагато ефективнішим та дієвішим.

“Якщо ви знаєте методику Павлова яку використовуємо ми – коли собаку через певні стимули заставляли робити певні елементи, які нам потрібні. То в ЄС використовують оперантний метод дресирування. Це коли ми підкріплюємо самостійну правильну поведінку собаки. Процес навчання завдяки оперантному методу дресирування йде швидше. Для собаки це певна гра і ми її в певному сенсі не заставляємо щось робити. Вона сама це хоче, і сама пропонує певну поведінку”, – поділився здобутими навичками підполковник Сергій Любінецький.

Собак для служби в Україні також вибирали інструктори Frontex, без участі українців. Відповідно можна вважати, що це іспанські собаки. Собаки також пройшли жорсткий відбір з серйозними вимогами. Для участі було відібрано 6 німецьких та дві бельгійські вівчарки.

Даний проєкт не завершується. Існує домовленість з цивільною гвардією Іспанії та з ОБСЄ про продовження даного курсу. ОБСЄ хоче запровадити курс на нашій базі з залученням також інструкторів, які вже навчали українців. Вони будуть спостерігати за тим, як їх методики запроваджують в Україні.

“Інструктори Frontex будуть приїжджати до нас, будуть здійснювати нагляд, надавати рекомендації й відповідно, допомагати в підготовці”, – зазначив Сергій Любінецький.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ