Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Українські вчителі на час літніх канікул їдуть на заробітки до Польщі

На 15% у порівнянні з літом 2020 року збільшилась кількість українських вчителів, які їдуть на заробітки до Польщі на час літніх канікул.

Всього вони становлять близько 5% від загальної кількості легальних українських трудових мігрантів, які їдуть на літні сезонні роботи до Польщі. Про таку тенденцію повідомляють в Аналітичному центрі компанії з міжнародного працевлаштування Gremi Personal.

Зазвичай вчителі починають цікавитися вакансіями вже в травні, приїжджають на роботу в Польщу після закінчення шкільних іспитів в Україні на початку-середині червня і працюють до кінця серпня.

«Педагоги шукають вакансії, де можна швидко і добре заробити в літній сезон. Вони працевлаштовуються на підприємства харчової промисловості (м'ясокомбінати, рибозаводи, кондитерські фабрики), заводи електроніки, логістичні склади, а також в готелі і ресторани, де потрібні працівники влітку в туристичний сезон. В середньому український вчитель може заробити в Польщі за 3 місяці канікул - $ 3-5 тис. У нас є випадок, коли 2 вчительки приїхали працювати покоївками в готель на літо, тепер всією школою трудяться в цьому ж готелі щорічно в сезон », - повідомляє директор Департаменту рекрутації Gremi Personal Анна Джоболда.

Також українські студенти використовують літній період для поїздок до Польщі на заробітки. Однак, на відміну від вчителів, цікавляться роботою з меншою фізичним навантаженням - вакансіями на заводах електроніки, складах одягу, виготовленні будівельних матеріалів, офіціантами у сфері гостинності (готелі, кафе, ресторани). В середньому студент заробляє за літо в Польщі - $ 2,5-4 тис.

Згідно з дослідженням «Пульс трудової міграції» Аналітичного центру Gremi Personal, 28,4% українців, які працюють в Польщі, мають вищу освіту, 48% - професійно-технічну і 16% є працівниками розумової праці (освіта, інженерія, IT, медицина). Однак, за результатами дослідження Національного банку Польщі, близько 60% українців у цій країні працюють нижче своєї кваліфікації.

Фото: Depositphotos

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ