Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Українсько-американські навчання "Сі Бриз-2017" офіційно закрито

В Одесі та на Миколаївщині вчора, 22 липня, проведено урочисті церемонії закриття українсько-американського навчання “Сі Бриз-2017”, що тривало з 10 липня, передає Урядовий портал.

Маневри відбулися за участі представників 16 країн, до них залучалися майже 3,5 тис. військовослужбовців, близько 30 кораблів, катерів та суден, 22 одиниці авіаційної техніки, близько 100 одиниць автомобільної та бронетанкової техніки.

Як зазначив під час церемонії закриття навчання в Одесі командувач Військово-Морських Сил ЗС України віце-адмірал Ігор Воронченко, учасникам цьогорічного “Сі Бризу” вдалося розширити формат навчання на морі, в полі, повітрі та під водою. На його думку, однією із особливостей маневрів стало те, що під час заходів апробовано морський операційний штаб, аналог якому вже наприкінці поточного року планується впровадити в організаційно-штатній структурі національних ВМС. Як вважає керівник виду ЗС України, вітчизняні ВМС в ході цих навчань зробили ще один вагомий крок в питанні відпрацювання взаємосумісності та переходу на стандарти НАТО. Він висловив впевненість в тому, що військові моряки країн-учасниць навчань і в майбутньому будуть ефективно взаємодіяти в ім’я миру та стабільності.

У свою чергу, керівник маневрів від ВМС США капітан 1 рангу Метью Леман заявив, що хоча українсько-американське навчання «Сі Бриз-2017» й завершено, але  Сполучені Штати Америки залишаються вірними своїм партнерам і союзникам в даному регіоні. За його словами, американські військові моряки використовуватимуть кожен шанс, щоб проводити у Чорному морі сумісні навчання. Представник ВМС США повідомив, що цьогорічні маневри відрізнялися від усіх попередніх за рівнем складності, що значно зріс. Він також вважає, що проведені заходи зміцнили взаємодію і додали регіональної безпеки та стабільності. Як сказав капітан 1 рангу Метью Леман, кожна країна-учасниця може пишатися результатами навчання, а Україна, як країна-господар, і яка проводить ці навчання ще з 1990-х років, може пишатися найбільше.

Зі словами привітання до присутніх також звернулися керівник «Сі Бриз-2017» від української сторони капітан 1 рангу Олексій Неїжпапа і заступник голови Одеської обласної адміністрації Сергій Колібашин.

Як також зазначалося під час церемонії закриття, в ході навчань корабельним складом пройдено понад 5 тисяч морських миль, виконано 60 спільних вправ та елементів; сухопутною компонентою здійснено 850 стрибків з парашутом, 6 висадок морського десанту, авіація провела понад 310 літаковильотів, її загальний наліт складає 240 годин, а дайвери здійснили близько 300 занурень, загальний час їхнього перебування під водою склав 75 годин.

Цього ж дня церемонію закриття навчання проведено на Миколаївщині, у Міжвидовому центрі підготовки підрозділів, де діяла сухопутна компонента.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ