Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Українці без лічильників платять за неотримане тепло, – РПР та НЕЦУ

Громадські активісти вимагають в народних депутатів новий закон про встановлення лічильників тепла та води в кожен дім. Напередодні нового опалювального сезону активісти Національного екологічного центру України (НЕЦУ) та Реанімаційного пакету реформ (РПР) під стінами Верховної Ради закликали всіх політиків підтримати та прийняти законопроект №4901 про повний облік лічильниками тепла та води. Про це повідомив Національний екологічний центр України.

Активісти, нагадуючи депутатам їх агітаційні обіцянки, наголосили, що для справедливих тарифів, нового життя та, врешті-решт, добробуту людей саме від них тепер залежить, чи розпочнуться реформи в житлово-комунальному господарстві аби споживачі не платили більше, ніж потрібно.

“Без лічильників на тепло та воду люди стали заручниками тарифної політики держави, бо позбавлені можливості вплинути на розмір платежів за отримані комунальні послуги. Облік споживання енергії за допомогою лічильника – це початок реформ в житлово-комунальному господарстві. І це найперша необхідна річ, щоб почати заощаджувати гроші на оплаті комунальних послуг”, – коментує експерт Національного екологічного центру України Андрій Желєзний.

По Україні 48% будинків з централізованим опаленням не обладнані лічильниками тепла, та ще 30% будинків отримують воду теж без лічильників.

За словами експерта НЕЦУ, близько 25% енергії на опалення помешкань навіть не надходить до будинків, тому що втрачається у теплотрасах. Але ті, у кого в домівках нема лічильників вимушені платити постачальникам комунальних послуг як за «кота в мішку» пропорційно площі свєї домівки, віддаючі гроші за понаднормові втрати у теплотрасах.

Законопроект №4901 “Про комерційний облік комунальних послуг” (ініціатори – народний депутат Віталій Сташук та ін.) врегульовує питання обов’язкового встановлення групового лічильника на будинок (чи секцію будинку), а при можливості встановлення індивідуального в кожній квартирі. Окрім квитанцій для оплати за показниками лічильника, постачальники будуть надавати людям додаткові дані про історію їхнього споживання з рекомендаціями для економії ресурсів. Наразі законопроект №4901 очікує на схвалення парламентського Комітету житлово-комунального господарства та на голосування депутатами Верховної ради.

А на згадку про акцію та необхідність прийняття законопроекту активісти лишили в урядовому кварталі поруч з Комітетами Верховної Ради інформаційні плакати, що нагадують про необхідність ухвалити закон про лічильники в кожен дім.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ