Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Українці низько оцінюють результативність боротьби з корупцією

Секретар Національної ради реформ, заступник Глави Адміністрації Президента України Дмитро Шимків і заступник Генерального директора Kantar TNS Ukraine Світлана Винославська презентували результати першого року моніторингу сприйняття прогресу реформ, який здійснює Kantar TNS Ukraine на замовлення офісу підтримки Національної ради реформ. Про це повідомила прес-служба Адміністрації Президента.

«Моніторинг сприйняття реформ – такий самий ефективний інструмент проектного підходу до управління реформою, як і карти показників (scorecards) чи паспорт реформи. Суть моніторингу проста: отримати оперативний щомісячний зріз сприйняття населенням прогресу реформ у динаміці», - сказав Дмитро Шимків.

За його словами, проводилось і опитування за загальними показниками – довіра до інституцій, ефективність їх роботи, прогрес реформ, і більш глибока оцінка двох-трьох реформ щомісяця – задля більш детального виявлення закономірностей та особливостей прогресу чи його зупинки.

Секретар Національної ради реформ наголосив, що до п’ятірки найбільш динамічних реформ за показником сприйняття люди віднесли: реформу системи національної безпеки та оборони, програму просування інтересів України в світі, реформу державних закупівель, реформу правоохоронної системи, децентралізацію.

В свою чергу, Світлана Винославська зазначила: «Боротьба з корупцією є однією з найбільш помітних для респондентів темою. Однак вони низько оцінюють її результативність. При цьому, громадяни вірять у свої сили у боротьбі з корупцією на низовому рівні та готові до зміни своєї поведінки – все більше людей не згодні давати хабар».

За її словами, через усі 12 хвиль опитування прослідковується один висновок: активна комунікація допомагає українцям зрозуміти, що відбувається в країні у сфері реформ та формує їх ставлення до змін. Проте PR не здатен вплинути на оцінку ефективності будь-якої реформи без конкретних відчутних дій.

«Ми бачимо очевидний прогрес у сприйнятті тих реформ, де є висока результативність дій влади. Наприклад, завдяки електронній системі ProZorro вдалось вивільнити понад 8 млрд грн. – кошти, які можуть бути використані заради інших потреб держави, або інвестовані», - зазначив Дмитро Шимків.

Секретар Національної ради реформ наголосив, що завдяки впровадженню децентралізації на кінець року очікується створення понад 350 об’єднаних територіальних громад. Минулого тижня у 140 новоутворених громадах відбулись перші вибори. Доходи бюджетів об’єднаних громад зросли майже у 7 разів. Громади майже повністю вибрали запланований 1 млрд грн. субвенцій для втілення місцевих проектів. В рамках реформи освіти ухвалено Закони «Про освіту», «Про професійну освіту», прийнято нові санітарні регламенти тощо.

«Перелік можна продовжувати і він лише підтверджує тенденцію», - підсумував Дмитро Шимків.

За словами Світлани Винославської, серед наявних трендів варто виділити вагу оцінок ефективності реформ респондентами, що мешкають у невеликих містах. «Жителі малих населених пунктів більш високо оцінюють ефективність певних реформ, ніж жителі великих міст. Скоріше за все вони більше відчувають реформу на своєму власному житті. Це стосується, зокрема реформи децентралізації. При цьому, якщо жителі малих міст та сіл виявляють більш глибоке розуміння та ставлення до формування нових територіальних громад, то у питанні реформи правоохоронних органів вони схильні бути більш скептичними, тому що не відчувають цієї реформи на власному житті», - повідомила вона.

Учасники презентації погодились, що моніторинг сприйняття прогресу реформ дозволяє виробити чіткі індикатори для кожної реформи. Це дозволить дисциплінувати лідерів реформ та скоординувати зусилля команд, які працюють над виконанням різних завдань в межах теми. Крім того, це дозволить більш злагоджено підходити до формулювання повідомлень та ретельніше обирати інструментарій комунікацій.

З повною версією презентації можна ознайомитись на сайтах reforms.in.ua та tns.ua.

Проект «Моніторинг сприйняття прогресу реформ» ініційований проектним офісом Національної ради реформ у вересні 2015 року з метою більш повного відображення прогресу реформ. Вимірювання громадської думки по загальних запитаннях довіри до органів влади, поінформованості та помітності прогресу реформ здійснюється щомісячно. Крім того, кожного місяця відбувається більш глибоке опитування респондентів по трьох з вісімнадцяти пріоритетних реформах.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ