Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Українці, ймовірно, отримають доступ до розслідування падіння ракети в Польщі

Українці згодом зможуть отримати доступ до розслідування ракетного удару по Польщі, в результаті якого загинули двоє людей.
Фото: Getty Images

Після прильоту до зерносховища в Пшеводові, що на кордоні з Україною, польські та американські слідчі проводять дослідження залишків ракет, глибини кратера, визначають напрямок, звідки прилетіла ракета та обчислюють навіть спожиту кількість використаного палива, розповів голова Бюро міжнародної політики при президенті Польщі Якуб Кумох в інтерв'ю TVN24.

Кумох повідомив, що в Пшеводові працює польсько-американська слідча група, українці також просили про надання доступу до розслідування.

"Якщо обидві сторони погодяться, і, наскільки мені відомо, з американської сторони немає заперечень, такий доступ може бути незабаром наданий. Якщо у слідчої групи не буде жодних зауважень на технічному рівні, напевно, не буде причин відмовляти українцям", – сказав він.

Голова бюро також зазначив, що серед доказів є і "кадри", втім наразі він не оприлюднює їх секретний зміст. 

"Це звичайні фото з кордону, де дещо видно. Ви можете побачити постріли над Україною, бої над Україною, в якийсь момент, за дуже короткий час, ви можете побачити певну послідовність подій, – сказав Кумох. – Ми також хотіли б донести це до української сторони й працювати разом з нею. Я хочу, щоб при контакті з нашими слідчими українці першими побачили, які матеріали є в нашому розпорядженні", – додав він.

Кумох зазначив, що "ніхто не звинувачує Україну в навмисному бомбардуванні території Польщі" і не відмовляє сусідній країні в праві захищатися. 

"Є непорозуміння. Багато людей в Україні думають, що їхню країну якось звинуватили – це не так, держава була причетна до інциденту, але це не провина України", – додав спікер. 

Зазначимо, український президент Володимир Зеленський висловив переконання, що ракета, яка впала в Пшеводові, не була українською. Він послався на доповіді, які отримав від військового керівництва, в тому числі командувача Повітряних сил та головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ