Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Україну чекає повернення культурних цінностей, що вивезли під час Другої світової

Про втрати і перемоги музеїв України та як наша держава планує повертати культурні цінності, вивезені з України, в ефірі Українського Радіо розповідала заступниця Міністра культури та інформаційної політики Катерина Чуєва.

Заступниця міністра зазначила, що історія музейних втрат в Україні почалася не сьогодні і перші серйозні втрати, які стали передвісниками повномасштабної війни, почалися ще в 2014 році: "Саме тоді обстрілами було вперше зруйновано будівлю Донецького обласного краєзнавчого музею".

"Проте, на щастя, на сьогодні більше врятовано, аніж втрачено. Ми сподіваємося з часом на відновлення історичної справедливості й Україна буде докладати максимум зусиль, щоб її відновити. Музейні втрати України охоплюють щонайменше все ХХ століття — і в часи існування Російської імперії, і в часи СРСР всі цінні музеї з українських музеїв особливо цікавили Росію. Тоді всі найцінніші речі відбиралися в музеї Санкт-Петербурга та Москви, де й залишалися. Далеко не завжди українські музейники були з цим згодні, сперечатися було фізично складно, але вони намагалися", — додала Чуєва. Українські музейні працівники продовжують цю традицію — як розбудови, так і збереження культурної спадщини та спротиву.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ