Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Уляна Супрун розповіла, як уникнути стресу на свята

"Новий рік та Різдво — передусім сімейні свята. У ці дні рідні з’їжджаються додому з різних куточків країни чи цілої планети, аби відсвяткувати за одним столом, обмінятися подарунками та обійняти одне одного. Хоча, звісно, не всім такий формат святкувань до вподоби", - зокрема зазначає Супрун.

Наприклад, якщо вам стає зле лише від однієї думки, що новорічні та різдвяні канікули можуть минути за застіллям у колі сім’ї, питаннями про заміжжя чи дітей та понад усе ви хочете не їхати додому — ви не Скрудж. Це цілком нормально. Повідомити батькам та іншим членам сім’ї про те, що цього разу ви хочете побути на Новий рік самі, у подорожі, з друзями, коханими або провести це свято в будь-який інший спосіб, дійсно може бути складно. Але пам’ятайте, що дбати про себе — це ваш обов’язок. А декілька корисних фактів і порад — у нашому дописі.

Передусім варто визнати, що підготовка до свят та власне свята можуть бути стресовими. Лише різні люди по-різному ставляться до складових цієї підготовки. Когось змушують нервувати збільшені витрати, когось пошук “саме тих подарунків”, а когось — сімейні застілля. Американські дослідження свідчать, що для 38% людей сімейні зустрічі є ключовим фактором стресу у святковий період.

Звісно, можуть бути різні причини відсутності вдома на новорічні свята. Як відпочинок із друзями так і небажання брати участь у сімейних застіллях. Для когось поїздки додому можуть ставати тригерами, що ворушать старі рани та забуті конфлікти. Вдавати, що все гаразд, аби підтримувати святкову атмосферу — не найбільше задоволення на свята. Зрештою таке спілкування може призвести до проявів пасивної агресії та конфліктів у сім’ї.

Тож якою б не була причина, поговоріть з рідними та окресліть свою позицію та власні кордони. Поясніть, що ви не прагнете підривати сімейні традиції, але маєте право проводити час так, як бажаєте. Будьте щирими в першу чергу з самим собою щодо того, чого ви дійсно хочете на ці свята.

Якою б не була перша реакція батьків або інших близьких людей, завжди тримайте в голові мету вашої комунікації. Пам’ятайте, що у вас не вийде контролювати реакцію рідних, але старайтеся не загострювати конфлікт.

Те саме стосується численних запрошень на різноманітні святкові вечірки та інші заходи — відвідати всі просто неможливо. Та й не хотілося б зустріти Новий рік та Різдво виснаженими від попередніх активностей. Ключова навичка, яка знадобиться, аби запобігти такому стану — ввічливо казати ні.

Аби свята не перетворились на суцільний стрес, проаналізуйте, що є для вас тригерами та як їх можна позбутися. Зрештою немає правильного сценарію святкування Різдва та Нового року. Кожен з нас ладний створювати свої правила, аби свята були щасливими та не створювали додаткового стресу.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ