Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Уміння розуміти водойму або як вибрати місце для ефективного лову

З пошуком відповідного місця для риболовлі не завжди можуть впоратися навіть досвідчені рибалки, не кажучи вже про новачків. Ось кілька порад, які допоможуть вам знайти уловну водойму.

Уникайте давно перевірених місць

Це звучить трохи суперечливо, але врятує вам кілька днів. Якщо певна водойма або точка на узбережжі користується популярністю у рибалок, то вона досить швидко стає безрибної. Або весь улов тут буде спійманий і просто вимре, або риба стане обережною і вибагливою, буде неохоче клювати й уникати приманок.

Втім, якісні снасті наприклад, правильно підібраний воблер може підвищити шанси на успішну риболовлю навіть в таких місцях.

Звідси випливає ще один висновок - не потрібно шукати рибу поблизу великих міст. Рибальський пресинг тут занадто великий, і навряд чи ви зможете похвалитися пристойним уловом в таких місцях.

1

Складний рельєф – ваш друг

На пологих пляжах і зручних берегах шансів зловити рибу дуже мало. Замість цього шукайте незручні для людини місця: заливчик, порослий очеретом, вир під крутим обривом - подібний ландшафт обіцяє хороший улов.

А якщо ви відправляєтеся рибалити на річку, вибирайте закрути та розгалуження річища — тут клювання буде краще.

Шукайте інформацію

Користуйтеся благами цивілізації - а саме рибальськими форумами. Знайдіть такий форум, що належить до Вашого регіону, і почитайте, які місця радять інші рибалки. Відразу відмітайте точки, розташовані близько до автомагістралі або міста — вони, швидше за все, вже порожні.

Замість цього шукайте повідомлення про затишні водойми в глибині лісосмуги. Вирушаючи туди, не забудьте компас!

Основний плюс пошуку інформації на форумах — наявність фотографій улову. Ви зможете оцінити, наскільки хороше клювання і наскільки велика риба водиться у водоймі. Врахуйте, що мало які форумчани будуть писати про свої заповітні місця, але допомогти новачкові знайти пристойне місце для риболовлі напевно зможуть.

Рибальська карта

Якщо ви полюєте на конкретну рибу, то підібрати водойму вам допоможе рибальська карта. В цілому ж принципи такі:

  • У ставках і озерах, а також повільних річках можна шукати карася, коропа, підлящика, плотву;
  • Повноводні річки пропонують рибалці великий улов: тут водиться щука, язь, великий окунь;
  • У великих водосховищах може мешкати практично хто завгодно: від карася до судака. Але вирушати туди без човна немає сенсу - біля берега ви нікого не зловите.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ