Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

​Як вибрати налобний ліхтарик для нічної риболовлі?

Риболовля з настанням темряви – це особливий процес, який потребує спеціального оснащення для забезпечення високого рівня комфорту.

І один з основних елементів нічної риболовлі – це налобні ліхтарі, які на відміну від своїх опонентів в іншому форм-факторі висвітлює необхідну зону та повністю звільняє руки. 

Це дуже важливий фактор, враховуючи, що треба вільні руки для закидання, підсікання, замішування прикормки й т.д. Але важливо ще розібратися, як вибрати налобний ліхтар, щоб той не підвів у розпал клювання. Розглянемо основні критерії вибору, які допоможуть підібрати найбільш відповідне обладнання для освітлення.

Критерії вибору налобного ліхтаря для риболовлі

Яскравість світіння

Від яскравості залежить, наскільки ви бачитимете все, що знаходиться навколо. Рівень яскравості стандартно вказується на коробці. Якщо цього показника немає, рекомендується не розглядати такий ліхтар для риболовлі.

Вимірюється яскравість у люменах – що їх більше, то яскравіше світло випромінюватимуть світлодіоди. Для риболовлі цілком достатньо ліхтариків з яскравістю – від 35 до 60 люмен. Яскравіші модифікації не актуальні для риболовлі, оскільки можуть налякати рибу, а тьмяні - не дозволять комфортно перев'язати гачок або насадити наживку. Необхідно знайти “золоту середину” індивідуально під особисті уподобання. 

Колір світіння

Налобний ліхтар може світити у різних відтінках. Класичний білий колір відлякує рибу. Оптимальний варіант – це ліхтарі, які світять у синьому чи червоному кольорі, вони будуть незамінні, особливо, якщо рибалка на судака чи іншу лякливу рибу. Перевага червоного та синього світіння у тому, що очі швидше звикають до темряви після вимкнення, тому мінімізується дискомфорт.

Режими роботи

У конструкції якісних ліхтарів налобних є кнопка, яка дає можливість змінювати режими світіння. Зазвичай передбачено декілька режимів:

  • рівне слабке світло;
  • рівне сильне світло;
  • червоне/синє світло;
  • миготіння (SOS).


Для риболовлі особливо важливо наявність рівномірного сильного та слабкого світла, залежно від дій, які ви виконуєте, вибираєте відповідний режим.

Автономність ліхтарика

Влітку нічна рибалка триває приблизно від 21:00 до 05:00, далі немає потреби у ньому. Ліхтарик, незалежно від того працює на акумуляторі або батарейках, повинен забезпечувати подачу світла до двох діб за умови періодичного освітлення. 

Ідеально, якщо ліхтарик може працювати від акумуляторних батарей та стандартних батарейок. Якщо виїжджайте на риболовлю на декілька днів, обов'язково наявність роз'єму для заряджання, щоб ви могли підзарядити від прикурювача автомобіля або повербанка.

Захист від вологи

Риболовля завжди пов'язана з контактом із водою. Якщо налобний ліхтарик не матиме захисту від вологи, будь-який дощ або випадкове падіння у воду виведе пристрій з ладу. Індекс захисту позначається ІРХХ, до прикладу, IP68. Друга цифра – показник захисту від води. Найвища цифра, яка може бути – це 8. Позначає, що пристрій не вийде з ладу при зануренні у воду. Рекомендується купувати модифікації з індексом захисту IPX4 та вище.

Зручність використання

Налобні ліхтарики мають бути зручними для користувача. І тут все індивідуально - те, що зручно для одного рибалки, буде нестерпним для іншого. Якщо немає можливості приміряти перед покупкою, звертайте увагу на такі характеристики: невелика вага, регулювання ремінців, висока міцність з'єднань.

Тип джерела світла

При виробництві ліхтариків для риболовлі, туризму, полювання та інших цілей виробники відмовилися від використання галогенних або інших видів ламп. Використовуються виключно світлодіоди, які мають ресурс до 50 000 годин, не нагріваються та забезпечують високу яскравість свічення.

Матеріал корпусу

Бюджетні ліхтарі налобні виробляються з пластику. Це ненадійні моделі, яких вистачить на кілька рибалок. Оптимальний вибір – це моделі з армованого металу та гуми, що у тандемі гарантуватиме високу надійність та довговічність.

Висновок

Враховуючи ці критерії, ви можете вибрати та купити налобний ліхтарик для нічної риболовлі, який буде відповідати всім вашим цілям, вимогам та фінансовим можливостям. 

Якщо резюмувати вище перераховані  критерії, то вам для нічної риболовлі потрібен налобний ліхтарик, здатний світити червоним/синім світлом, з декількома режимами роботи, не надто яскравий, із захистом від води, а також з надійним кріпленням на голові. Він має бути легким і надійним.

Якщо вам складно самостійно розібратися з тим, який ліхтарик налобний потрібен для нічної риболовлі, тоді зверніться до спеціалізованого магазину, в якому консультанти допоможуть визначитися з вибором.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ