Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Умови прийому до вишів-2019: запропоновані зміни

Міністерством освіти розроблений проект Умов прийому до закладів вищої освіти на 2019 рік. Документ розміщено для громадського обговорення, яке триватиме до 19 вересня 2018 року.

Проект Умов прийому до вишів містить 10 основних новацій. Зокрема, передбачається, що наступного року для вступу до закладів вищої освіти прийматимуть сертифікати ЗНО 2018 та 2019 років з усіх предметів. Подати також можна буде сертифікати ЗНО за 2017 рік, за виключенням результатів ЗНО з іноземних мов.

Також планується внести зміни в терміни вступної кампанії, основна частина якої має стати коротшою. Реєстрація електронних кабінетів для вступу на бакалавра має розпочатись за 9 днів до початку подання заяв – 1 липня, а сам прийом заяв та документів на бюджет триватиме з 10 до 22 липня. Водночас можливість реєстрації електронних кабінетів буде відкрита до 30 серпня, щоб через них могли подати заяви вступники на заочну форму навчання на контракт.

Щоб прибрати можливу корупційну складову під час творчих конкурсів, МОН пропонує проводити їх до основної сесії ЗНО - з 16 березня до 15 травня. У Міносвіти зазначають, що це має усунути ризики узалежнення вишами результатів творчих конкурсів від оцінок ЗНО. Разом з тим, буде передбачено проведення додаткової сесії творчих конкурсів з 1 до 22 липня, але виключно на контрактні місця.

Заклади вищої освіти також повинні будуть попередньо узгоджувати графік проведення конкурсів з МОН. Таким чином буде прибрано дублювання днів проведення конкурсу за однією і тією ж спеціальністю в різних університетах.

Ще однією новацією вступної кампанії 2019 року має стати запровадження механізму першочергового зарахування вступників у медичні та педагогічні виші, які виявлять бажання працювати у сільській місцевості. Зокрема, йдеться про вступників на спеціальності галузей знань «Освіта/Педагогіка» і «Охорона здоров’я», які укладуть угоду про відпрацювання не менш як 3 роки в селі або селищі міського типу.

Планується також розширити практику встановлення мінімальної кількості балів для вступу на спеціальності з особливо високим рівнем суспільної відповідальності. У 2019 році будуть запроваджений мінімальний поріг у 150 балів з першого та другого конкурсних предметів на спеціальності галузей знань «Право», «Публічне управління та адміністрування» та «Міжнародні відносини», а також з другого та третього конкурсних предметів – на спеціальність «Фармація, промислова фармація».

Фіксований перелік конкурсних предметів для вступу після закінчення 11 класів на бакалавра пропонується залишити й на вступ у 2019 році. Наступного року ця схема теж діятиме, однак будуть змінені переліки предметів для певних спеціальностей. Приміром, розширено застосування сертифікатів ЗНО з математики та фізики, з метою підвищення популярності вивчення цих предметів серед школярів.

Для вступу в магістратуру буде збільшено перелік спеціальностей, на які треба буде складати єдиний вступний іспит з іноземної мови за технологією ЗНО. Зокрема, планується додати спеціальності «Музеєзнавство, пам'яткознавство», «Менеджмент соціокультурної діяльності», «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа», а також усі спеціальності галузей знань «Богослов’я», «Соціальні та поведінкові науки», «Управління та адміністрування», «Інформаційні технології», «Публічне управління та адміністрування».

У 2019 році планується також набір вступників на молодшого бакалавра за двома сертифікатами ЗНО. Однак щоб захистити бюджетні місця на молодшого спеціаліста, за яким останній набір у системі вищої освіти буде саме 2019 року, вступ на молодшого бакалавра наступного року буде лише на небюджетні конкурсні пропозиції.

Інша з головних новацій – для вступу на бакалавра на основі молодшого спеціаліста за спеціальністю «Економіка» та спеціальностями галузі знань «Управління та адміністрування» треба буде подавати сертифікат ЗНО з української мови та літератури. А для вступу на базі молодшого спеціаліста на бакалавра чи магістра медичного спрямування обов’язковим буде сертифікат про складання Ліцензійного інтегрованого іспиту Крок М.

Надати пропозиції до проекту Умов прийому до закладів вищої освіти на 2019 рік можна до 19 вересня 2018 року на адресу [email protected]

Освіта.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ