Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Управління ДВС Львівщини відзвітувало про результати роботи за 2018 рік

Заступник начальника Головного територіального управління з питань державної виконавчої служби Юрій сало розповів про результати роботи територіальних органів ДВС Львівщини щодо стягнень заборгованостей по аліментах та заробітній платі,а також анонсував плани на 2019 рік.

Реформа в органах юстиції

"У першу чергу слід наголосити, що колегією Міністерства юстиції у січні 2018 року був прийнятий пакет щодо реформ в органах юстиції, яким було передбачено полегшення роботи державних виконавців. Результатом реформ стало створення інституту приватних виконавців. Зокрема, на території Львівської області на даний час працює 8 приватних виконавців, які також виконують рішення судів та інших органів.

Також для полегшення роботи було створено взаємодію між реєстрами, яка дає державним виконавцям можливість вільного доступу до рухомого та нерухомого майна. Тобто, зараз державний виконавець не скеровує запити у БТІ та інші органи для того, щоб з’ясувати майновий стан боржника, достатньо лише зайти в реєстр нерухомого майна і протягом декількох хвилин можна дізнатись, яке майно зареєстровано за боржником. Також існує взаємодія з органами фіскальної служби, що в свою чергу дає змогу з'ясувати чи особа працює, та чи має відкриті рахунки в банківських установах.

Варто також зазначити, що пакетом реформ передбачено покращення роботи щодо стягнення аліментів. Зокрема було прийнято 2 пакети законів “чужих дітей не буває”, які значно полегшили роботу щодо стягнення аліментів. Було введено такий вид покарання як суспільно-корисні роботи, якого раніше не існувало,а також пакетом законів передбачені штрафні санкції та накладення штрафів на боржників", - розповідає заступник начальника Головного територіального управління юстиції з питань державної виконавчої служби Юрій Сало.

Показники роботи за 2018 рік

Підсумовуючи показники роботи варто наголосити,що в органах виконавчої служби протягом 2018 року перебувало 139 620 виконавчих проваджень на загальну суму 6 млрд 540 млн грн. В результаті вжитих заходів було завершено 95 тис. виконавчих проваджень на загальну суму 3 млрд 470 млн грн. Зокрема,  вживаючи заходи з реалізації майна та інші заходи примусового виконання, державними виконавцями було завершено 39 тисяч виконавчих проваджень на загальну суму 391 млн грн. За 2018 рік було реалізовано 45280 лотів  на загальну суму 45 млн грн за рахунок об'єктів нерухомого і рухомого майна, більша частина з яких - житлові будинки та складські приміщення та стягнуто 640 млн грн в корить стягувачів. Також впродовж минулого року було передано близько 30 автомобілів на потреби держави, зокрема 18 з них — військовим частинам для потреб АТО/ООС.

На даний час в залишку перебуває 42 тисяч виконавчих проваджень на загальну суму 2 млрд 800 млн грн, з яких 1000 є зупинені. Частина з зупинених проваджень пов'язана з дією мораторію, оскільки існує ряд підприємств, які включені до інших підприємств, що підлягають приватизації і, відповідно, виконавець не може вчиняти дій, оскільки дане підприємство буде реалізовуватись фондом держмайна.  Деякі також включені до переліку підприємств паливно-енергетичного комплексу, в тому числі підприємства вугільної промисловості. 

Хочу також зазначити, що важливою категорією справ є стягнення по аліментах. Станом на 2018 рік у Львівській області знаходилось 18 тисяч виконавчих проваджень, три тисячі з яких були завершені з різних причин, у тому числі через досягнення дітьми повноліття. В результаті нашої роботи в користь дітей  було стягнуто 126 млн грн. Такі покращення результатів були отримані за рахунок прийняття пакету законів “чужих дітей не буває”.

Зокрема першим пакетом законів було передбачено такий вид покарання як суспільно-корисні роботи. Результатом прийняття закону стало складення 1700 протоколів про ухилення від стягнення аліментів щодо боржників з відсутнім майном, так як це єдиний спосіб прив'язати боржника до відповідальності. В результаті цих заходів було задоволено 162 протоколи, з яких 86 особи вже відпрацювали. Вони працюють при органах місцевого самоврядування, де їм виплачується мінімальна заробітна платня. В результаті цих робіт на рахунки органів виконслужби надійшло 85 тис грн, які були перераховані стягувачам. Ще одним результатом даного пакету стало накладання 1700 штрафів, з яких 36 постанов задоволено і оплачено 400 тис грн, які у свою чергу надійшли на рахунки стягувачів.

Щодо стягнень по заробітній платі у 2018 році в органах Львівщини перебувало 3657 виконавчих проваджень на суму 65 млн грн, з яких завершено 3283 на суму 52 млн грн. Що у відсотковому відношенні складає 89% від усіх справ.  Зокрема, нами був складений перелік найбільших боржників у Львівській області, який очолило Державне авіапідприємство "Львівські авіалінії", де заборгованість складає більше 5 млн грн. Наступним йде ДП "Монтажник-Львів", по якому на даний час описано більше 10 одиниць рухомого майна і вже на 22 січня призначено реалізацію . Також в кінці звітного періоду до нас надійшло провадження по ДП "Екотрансенерго", де заборгованість складає більш ніж 1 млн грн. На даний момент вживаються заходи щодо розшуку майна боржника.

Найбільшими боржниками по комунальних послугах є фізичні особи. На сьогоднішні на виконанні знаходиться 39 тисяч проваджень по комунальних платежах, більшість з яких - по Львову. За 2018 рік в межах 2425 опрацьованих проваджень боржниками було сплачено 39 млн грн. 

Плани на 2019 рік

Щодо планів на 2019 рік — ми перш за все будемо продовжувати роботу щодо стягнення аліментів та заборгованостей по заробітній платі. Однак, на даний час наявна велика заборгованість по комунальних платежах і тому з наступного тижня державними виконавцями після 18:00 будуть здійснюватися рейди щодо деяких боржників, зокрема у місті Львові, так як у ньому проживає найбільша кількість боржників.  Державні виконавці будуть вживати заходів превентивного характеру, тобто вони будуть приходити на місце проживання боржника та проводитимуть роз'яснювальні роботи.

Також ми плануємо розвивати Центри виконання рішень, ряд яких станом на 2019 рік вже функціонує. ЦВР діють за принципом єдиного вікна, де громадяни можуть звернутись і отримати кваліфіковану допомогу та консультацію по заборгованостям і виконавчим провадженням. Зокрема, в  ЦВР боржник може безпосередньо сплатити заборгованість чи авансовий внесок зручним йому способом. Це наші основні завдання, які будуть поставлені у 2019 році.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ