Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Управління побутовими відходами: досвід Австрії

У першій декаді жовтня проектна група Компанії «Центр ЛТД» у складі директора Компанії Олега Боти та проектантів на запрошення австрійського підприємця, почесного доктора Крістіана Чернера відвідали низку об’єктів по управлінню відходами в Австрії.

Власник ПП «Гігаджоуль» Крістіан Чернер має 40-річний практичний досвід управління відходами в Австрії, яким поділився із нами. Зокрема, учасники відвідали наступні об’єкти: полігон і сортувальну станцію HALBENRAIN, сортувальну станцію GRAZ, Фірму THERMO TEAM RETZNEI, полігон і сортувальну станцію TAINACH, компостну установку GRAFENSTEIN. Учасники мали змогу детальніше ознайомитись та оглянули цехи по сортуванню відходів, полігони, станції очистки фільтрату та біогазові установки, а також побачили як виглядають полігони після рекультивації.

Якщо говорити про досвід Австрії, то країна вважається однією з найефективніших в Європі у контексті управління побутовими відходами. Ще у 1990 році там був ухвалений рамковий закон про відходи, а через кілька років - секторальним законом про відходи пакування запроваджена розширена відповідальність виробника пакування, який зняв відповідальність за управління відходами пакування з муніципалітетів і переклав обов’язок фінансування цієї діяльності на організації виробників. У 2001 році ухвалений закон про розширену відповідальність виробників автомобілів та у 2005 — про розширену відповідальність виробників електронного та електричного обладнання, а у 2008 — батарейок та акумуляторів.

«Розширена відповідальність виробників за відходи своєї продукції є важливою, але водночас, недостатньою для ефективного поводження з побутовими відходами. Не варто забувати, що майже 70% побутових відходів не охоплені розширеною відповідальністю виробників. Управління ними мають організовувати муніципалітети, а платити за це мають споживачі послуги з управління відходами», - зазначає Крістіан Чернер.

Система збирання відходів в Австрії є трирівневою: контейнери для змішаних відходів, біовідходів та деяких інших фракцій під кожним будинком; облаштовані місця для збирання скла,  металу та іншої вторсировини  - приблизно на 100 домогосподарств одне облаштоване місце; муніципальні пункти роздільного збирання відходів - один на 5–10 тис. населення.
В Австрії населення сплачує за послуги з управління побутовими відходами муніципалітету, а муніципалітети проводять конкурси та укладають окремі угоди з компаніями — перевізниками відходів, лініями сортування, заводами для перероблення та місцями захоронення відходів, контролюють роботу цих компаній і сплачують за їхні послуги лише якщо вони надані належним чином і у відповідному обсязі. Станом на сьогоднішній день Австрія звела до мінімуму захоронення відходів. Це дозволяє ефективно управляти відходами, забезпечуючи сталий розвиток територій.

В Україні ситуація є такою, що перевізники відходів отримують платежі за відходи напряму від населення і одразу за весь комплекс послуг: вивезення, перероблення та захоронення і розпоряджаються цими коштами та відходами на власний розсуд. Тому, ситуація щодо управління відходами у нас потребує удосконалення і ми готові поділитися отриманим позитивним досвідом із нашими громадами та розпочати його впровадження в Україні. Наші фахівці забезпечать весь спектр послуг – від написання концепції управління відходами, розробки схеми санітарної очистки території до розробки проектів полігонів та заводів з переробки відходів.

«Цей шлях, який пройшла Австрія та результати, яких вдалося їм досягнути у сфері управління побутовими відходами є реальними і для нашої країни, якщо підійти до цього системно і виважено, - зазначив директор Компанії «Центр ЛТД» Олег Бота, - в результаті ці зусилля дадуть відмінний ефект не тільки для довкілля та здоров’я людей, але і для економіки країни».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ