Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Здоров'я

Уряд направив додаткові кошти на медзаклади первинної медичної допомоги

Кабінет Міністрів України перерозподілив 1 млрд грн на оплату послуг у медзакладах, де працюють сімейні лікарі, терапевти і педіатри. Відповідну постанову ухвалили на засіданні Уряду 24 липня 2019 року, - інформує прес-служба МОЗ України.

Уже понад 28 млн українців обрали своїх сімейного лікаря, терапевта або педіатра для своїх дітей. Через дуже високу динаміку укладання декларацій, виникла потреба у додатковому фінансуванні на гарантовану оплату послуг первинної медичної допомоги Національною службою здоров‘я.

Зазначимо, що кожен українець вперше отримав можливість вільно обирати сімейних лікарів, терапевтів та педіатрів - 70% задоволені спеціалістом, якого обрали, згідно з опитуванням соціологічної групи ʺРейтингʺ.

Усі комунальні заклади первинної допомоги перейшли на фінансування за принципом ʺгроші йдуть за пацієнтомʺ - тепер вони отримують кошти за послуги, які надають пацієнтам. Дохід залежить від обсягу роботи. В ефективних закладах первинної допомоги, які долучилися до трансформації, зарплати медичних працівників зросли в 2-4 рази. Для багатьох лікарів, медсестер та медбратів первинки це відображається в зарплаті у понад 10, 15 і 20 тис. грн.

Національна служба здоров’я України (НСЗУ) з початку року виплатила закладам первинної допомоги більше 9,6 млрд грн за договором.

Нагадаємо, що у 2020 році запрацює програма медичних гарантій, до якої увійдуть послуги первинної, спеціалізованої амбулаторної, стаціонарної медичної допомоги, а також екстрена, паліативна та реабілітаційна допомога. А медичні заклади усіх рівнів перейдуть на модель фінансування Національна служба здоров’я згідно з Законом ʺПро державні фінансові гарантії медичного обслуговування населенняʺ.

Програма медичних гарантій буде ухвалена Верховною Радою разом з Державним бюджетом. Зараз команди МОЗ України та НСЗУ активно працюють над розробкою програми.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ