Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Політика

Уряд продовжить соціальні реформи, - Гройсман

Уряд продовжить соціальні реформи, - Володимир Гройсман.

Уряд розпочав будувати в Україні систему якісної освіти. Саме за ініціативи Уряду вже розпочато проект «Нова українська школа». В наступному році буде продовжено створення сучасного освітнього простору для першачків, що навчатимуться у 2019-2020 навчальному році. В бюджеті на наступний рік на це закладено 1,3 млрд грн.

Вітчизняна освіта має бути не тільки якісною, а й допомагати дитині обрати і оволодіти професією. Тому в освітніх пріоритетах Уряду – створення сучасних центрів професійно-технічної освіти. На наступний рік подовжено дію програми підтримки таких центрів. Наприкінці наступного року в країні вже працюватиме 125 модернізованих навчально-практичних центри з сучасним обладнанням за найбільш затребуваними професіями.

Не менш важливе – продовження медичної реформи. З цього року почались зміни на первинній ланці медичної допомоги – впроваджується нова система фінансування за принципом «гроші йдуть за пацієнтом». Вже з другої половини 2019 року за направленням сімейного лікаря його пацієнти зможуть пройти безкоштовну діагностику – рентген, УЗД, ехо серця, мамографію та ін. На програму «Безкоштовна діагностика» Уряд виділив 2 млрд грн.

Вперше за багато років завдяки стабільному фінансуванню покращується ситуація з забезпеченням ліками, які пацієнти мають отримувати безкоштовно. В наступному році на централізовану закупівлю ліків у бюджеті передбачено 6,6 млрд грн, що на 626 млн грн більше, ніж у цьому році.

З наступного року Уряд розпочинає реформу екстреної медичної допомоги, на що передбачено 1 млрд грн. Ці кошти будуть спрямовані на закупівлю нових «швидких» із новим обладнанням, створення сучасних диспетчерських, підвищення зарплат працівникам бригад екстреної меддопомоги, які пройдуть додаткове навчання. На побудову оновленої системи первинної медичної допомоги в бюджеті-2019 передбачено 15,2 млрд грн.

Володимир Гройсман, Прем’єр-міністр України:

«Ми будемо продовжувати реформу децентралізації. Ми вже пройшли перший етап: є нові ОТГ, нові бюджетні відносини. Але цього недостатньо, щоб завершити процес децентралізації і захистити її. Тому ми оголошуємо новий етап реформи. В 2020 році ми маємо завершити процес об’єднання і формування ОТГ. І маємо уніфікувати систему адміністративно територіального устрою. Щоб, в тому числі, всі органи державної влади були уніфіковані під нові об’єднання. Бо, приміром, є функції, які вже виконує громада, ті ж самі функції покладені на державу: держава утримує чиновників, які взагалі нічим не займаються, але отримують заробітну плату. Це є неефективно і неправильно. Тому наше завдання – новий адміністративно-територіальний устрій.

Захистити реформу децентралізації – це є абсолютно принципово. Мова йде про зміни до Конституції. Ми будемо ініціювати зміни до Конституції в частині місцевого самоврядування. Я вважаю,що в наступному році це можливо буде закріпити – що місцеве самоврядування є в Україні повсюдне, має спроможність. Це означає, що є достатній фінансовий ресурс і достатні повноваження. І місцеве врядування захищене Конституцією. Ці базові речі ми будемо пропонувати в змінах до Конституції. І я думаю, що ми зможемо об’єднати депутатів, щоб отримати більшість для голосування в парламенті».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ