Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Уряд схвалив постанову щодо трансплантації серця та легень: що зміниться

Сьогодні Кабінет Міністрів ухвалив розроблену Міністерством охорони здоров’я постанову, яка змінює (підвищує) тарифи на операції з трансплантації серця та легень.
Фото ЛМР

Про це інформує Урядовий портал.

Завдяки прийнятим змінам українські медичні заклади отримають можливість покривати усі фактичні витрати на здійснення відповідних операцій, а також збільшити їхню кількість та підвищити якість.

До сьогодні тарифи на послугу з трансплантації серця/комплексу “серце-легені” визначались постановою КМУ № 1083 (зі змінами) від 2019 р., проте МОЗ ініціював їх оновлення відповідно до практичного досвіду з виконання таких операцій. Адже тарифи мають покривати усі необхідні витрати на лікування та реабілітацію пацієнтів та сприяти медичним закладам у розвитку цього складного напрямку.

Згідно з прийнятими змінами:

  • послуга “Трансплантації серця/комплексу “серце-легені” або після перенесеної трансплантації серця/комплексу “серце-легені”, у т. ч. донорський етап” відтепер розділяється на дві окремі послуги: з трансплантації серця та трансплантації легень. Це зумовлено відмінностями станів, які потребують трансплантації, післяопераційних періодів, потребою у специфічній реабілітації тощо;
  • відбувається збільшення тарифів на трансплантацію серця та легень втричі – до 2 млн грн та 2,7 млн грн відповідно, що зумовлено необхідністю покриття фактичних витрат надавачів послуг з трансплантації та складністю й високою вартістю посттрансплантаційного періоду у пацієнтів.

При цьому оновлені тарифи все одно будуть меншими за вартість аналогічних послуг за кордоном. Так, раніше держава сплачувала за операцію з трансплантації українцям серця та легень за кордоном (Білорусь) $110 тис. та $140 тис. відповідно.

Такі зміни дозволять надалі стимулювати і розвивати напрямок трансплантації, збільшити доступність відповідних операцій та надати допомогу якомога більшому числу українців з тих, хто її потребує.

Нагадуємо, що операції з трансплантації в Україні виконуються за рахунок коштів державного бюджету і є абсолютно безоплатними для пацієнтів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ