Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Уряд ухвалив рішення про вдосконалення оцінювання компетенції студентів-медиків

Як інформує прес-служба МОЗ України, Кабінет Міністрів України ухвалив низку рішень, що вдосконалюють процес проведення та фінансування оцінювання якості медичної освіти.

3 квітня прийнято постанову ʺДеякі питання здійснення єдиного державного кваліфікаційного іспиту для здобувачів вищої освіти за спеціальностями галузі знань ʺ22 Охорона здоров’яʺ у 2019 роціʺ, а також зміни до постанови №334 “Про затвердження Порядку здійснення єдиного державного кваліфікаційного іспиту для здобувачів ступеня вищої освіти магістр за спеціальностями галузі знань “22 Охорона здоров’я””.

Що зміниться в медичній освіті:

Єдиний державний кваліфікаційний іспит (ЄДКІ) складатимуть студенти, які здобувають ступінь магістра і спеціаліста. Допуск до професії лікаря відбуватиметься на рівних умовах: всі студенти медичних університетів оцінюватимуться за єдиними вимогами, адже усі майбутні медики повинні мати однаково високий рівень компетенцій.

Єдиний підхід до оцінювання знань студентів-медиків дозволить здійснювати розподіл на інтернатуру за уніфікованим підходом.

У 2019 році фінансування ЄДКІ для студентів, які навчаються за державним замовленням, відбуватиметься напряму через Центр тестування при МОЗ України, а не через заклади вищої освіти (ЗВО). Це дозволить спростити таку процедуру для ЗВО і не витрачати на це додаткові ресурси. Водночас це усуває корупційні ризики.

Для того, щоб другий етап ЄДКІ відбувався для всіх медичних спеціальностей одночасно, вперше Об'єктивний структурований практичний (клінічний) іспит (ОСП(К)І) як компонент ЄДКІ відбуватиметься з 2021 року.

Нові зміни прийнято в рамках втілення стратегії розвитку медичної освіти, яка розрахована на 10 років.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ