Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Урятована від нацистів, але вбита рашистами: у м. Маріуполь загинула 91-річна Ванда Об’єдкова

Ванда Об’єдкова була чи не останньою представницею єврейської громади України з тих, кого врятували Праведники народів світу. Нещодавно її життя обірвалося в холодному підвалі м. Маріуполь.

Замерзаючи і благаючи води, Ванда Об’єдкова, яка пережила Голокост, хотіла знати лише одне: чому це відбувається?

Ванда Семенівна народилася в м. Маріуполь у 1930 р., пережила жахіття нацистської окупації, сумнозвісні розстріли неподалік с-ща Агробаза, які забрали в засвіти її матір і практично всю сім’ю.

Хвора й виснажена, впродовж останніх двох тижнів життя 91-річна жінка не могла навіть устати. 4 квітня вона не померла від старості у власному ліжку, а стала жертвою страшної війни ХХІ ст., яка охопила її рідне місто.

«Мама не заслужила такої смерті», – крізь сльози розказала донька Об’єдкової Лариса через кілька годин після того, як прибула з родиною в безпечне місце.

Вона безпорадно спостерігала, як добігає кінця життя її матері, залишаючись поруч із нею до останньої миті. Після смерті Ванди Семенівни Лариса та її чоловік, ризикуючи життям серед безперервних обстрілів, поховали її в парку менш ніж за кілометр від Азовського моря.

Чим відома сумнозвісна Агробаза? Як маріупольці допомагали євреям під час Другої світової? Історію непересічної людини, врятованої від німців, але вбитої рашистами, читайте на сайті: https://bit.ly/3xAMytY.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ