Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Увага! Розпочато операцію «Первоцвіт-2024»

Щовесни на території України великих обсягів набуває торгівля ранньоквітучими весняними рослинами – так званими первоцвітами.

Масовий збір на продаж квітконосів рідкісних рослин призводить до послаблення, а у невеличких місцезростаннях до повного пригнічення насіннєвого поновлення. Крім цього, дуже часто первоцвіти знищуються з кореневою частиною, що призводить до фізичного знищення популяцій. За сезон в результаті незаконного збору для подальшої реалізації знищується велика кількість підсніжника білосніжного, білоцвіту весняного, шафрану Гейфеля, рябчика шахового, проліска дволистого, сону широколистого тощо. 

Фахівцями Інспекції на виконання доручення Державної екологічної інспекції України № 173 від 08.02.2024 року про посилення заходів щодо збереження ранньоквітучих об’єктів рослинного світу, в тому числі, що занесені до Червоної книги України, із залученням представників Головного управління Національної поліції та Управління патрульної поліції у Львівській області, а також Департаменту екології та природних ресурсів Львівської обласної військової адміністрації у період з лютого до травня 2024 року буде посилено державний контроль у галузі збереження рідкісних та червонокнижних об’єктів рослинного світу.

Наголошуємо, що відповідно до ч.1 статті 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення - за незаконне придбання, збут та розповсюдження об’єктів рослинного світу передбачено накладення штрафу від 510 до 1700 грн.

За ті самі дії, вчинені щодо об’єктів рослинного світу, які перебували в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі від 1700 грн до 3655 грн з конфіскацією об'єктів рослинного світу (ч.2 статті 88-1 КУпАП).

За один екземпляр незаконно зірваної червонокнижної квітки передбачена відповідна компенсація за її знищення. Наприклад, черемша (цибуля ведмежа) – 62 грн, шафрани (крокуси) та підсніжники – від 49 до 62 грн (залежно від виду), сон-трава – від 37 до 62 грн (залежно від виду).

Державна екологічна інспекція у Львівській області в черговий раз закликає зберегти ранньоквітучі весняні квіти, які хижацьким способом знищуються заради фінансової вигоди! Будьте свідомими громадянами - бережіть первоцвіти та унікальну природу рідного краю!

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ