Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Узаконення самобуду в Україні

Самобуд, або самовільне будівництво, - це об’єкт (споруда), що зведена без дозвільних документів та з порушеннями відповідних норм – як містобудівних, так і будівельних загалом.

Однак, перш ніж говорити про узаконення самобуду, варто визначити, які саме об’єкти вважають самовільним будівництвом, а які не підпадають під дане поняття.

Отож, до самобудів відносять:

  • Реконструкції житлових будинків та іншого нерухомого майна без дозвільної документації;
  • Різноманітні прибудови, що були приєднані до житлових будинків з порушеннями та без дозвільних документів;
  • Споруди, що були збудовані на земельних ділянках, не призначених для будівництва (нецільове використання земельної ділянки);
  • Загалом будь-які об’єкти та споруди, що зводяться або були зведені без дозвільної документації.

Водночас варто відзначити, що існують об’єкти, котрі в Україні не вважаються самобудом, зокрема, теплиці, лоджії та балкони (закриті склом), басейни, альтанки та інші тимчасові споруди. Крім того, самобудами не вважаються фортифікаційні та інженерно-технічні об’єкти.

Алгоритм узаконення самобуду

Якщо ви є власником споруди, що підпадає під визначення «самобуд», певна річ, такий об’єкт краще, так би мовити, легалізувати, отримавши на нього всі необхідні дозвільні документи – це дозволить в майбутньому уникнути попереджень, штрафів та інших незручностей.

Порядок узаконення самовільного будівництва в Україні наступний:

  1. Проходження технічного обстеження об’єкта. Тобто фахівцями проводиться огляд будівлі, його конструктивних елементів і т.д., після чого видається технічний паспорт;
  2. Реєстрування декларації про готовність споруди до експлуатації (для об’єктів, збудованих до 05.08.92 р. цей етап проходити не потрібно). Щоб отримати даний документ, потрібно звернутися до Державної архітектурної інспекції, подавши один примірник декларації про готовність будівлі до введення в експлуатації, техпаспорт, в якому міститься відмітка про проведення техогляду, правовстановлюючі документи на земельну ділянку;
  3. Останній крок – реєстрація права власності на об’єкт. Для цього потрібно звернутися до державного реєстратора нерухомого майна, попередньо підготувавши на надавши йому наступний пакет документів: заяву про реєстрацію; квитанцію про сплату реєстрації; зареєстровану декларацію про готовність споруди до експлуатації; техпаспорт на будівлю.

Варто зазначити, що у випадку, коли об’єкт має двох і більше власників, до вказаних вище документів слід також додати і письмову заяву (чи договір) про розподіл часток спільної власності між співвласниками.

Якщо згадана вище процедура узаконення самовільного будівництва для вас виявилась досить складною та клопіткою, ви завжди зможете довірити цю справу професіоналам, зокрема, сертифікованим фахівцям компанії ЕКСПЕРТНИЙ СЕРВІС «DOZVIL». Підприємство має 12-літній досвід роботи в даній сфері та відповідально ставиться до взятих на себе зобов’язань – а тому робота буде виконана максимально ефективно, якісно та оперативно.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ