Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В Арктиці з дна затоки підняли судно легендарного мандрівника Амундсена

Із дна затоки канадської арктичної території Нунавут підняли на поверхню судно легендарного норвезького мандрівника, першовідкривача Південного полюсу Руаля Амундсена, повідомило канадське видання CBC News

На роботу з підйому судна пішло шість років, у наступному році його перевезуть в Норвегії.

Судно було спущено на воду в 1917 році і було назване в честь королеви Норвегії — Мод Уельської. На ньому Амундсен пройшов Північно-Східним проходом і здійснив дрейф в Східно-Сибірському морі. Однак, через фінансові проблеми судно було продано в Канаду за борги і використовувалося як вантажне. У 1930 році воно затонуло біля поселення Кембридж-Бей в канадській Арктиці.

Амундсен - перша людина, яка досягла Південного полюса (14 грудня 1911 року). Перша людина (разом з Оскаром Вистингом), яка побувала на обох географічних полюсах планети. Перший мандрівник, який здійснив морський перехід Північно-Західним проходом (протоками Канадського архіпелагу), пізніше здійснив перехід Північно-Східним шляхом (вздовж берегів Сибіру), вперше замкнувши кругосвітню дистанцію за Полярним колом. Один з піонерів застосування авіації — гідролітаків і дирижаблів — в арктичних подорожах. Загинув у 1928 році під час пошуків зниклої експедиції Умберто Нобіле. Мав нагороди багатьох країн світу, в тому числі вищу нагороду США — Золоту медаль Конгресу, його ім'ям названі численні географічні та інші об'єкти.

За матеріалами: DT.UA

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ